eur:
394.82
usd:
367.43
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay.com

Orosz-amerikai konfliktus keletkezett a Fekete-tenger fölött

Az orosz légierő vadászgépei az ország fekete-tengeri határa mentén repülő amerikai és francia vadászgépeket tartóztattak fel és kísértek - jelentette be az orosz védelmi minisztérium csütörtök este.

"A légi célpontok azonosítására és az Oroszországi Föderáció határai megsértésének elkerülésére három Szu-27 vadászgép szállt fel" - tudatta közleményében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz vadászgépek a francia légierő két, Mirage 2000, illetve Rafale típusú vadászgépét, illetve egy KC-135 légi utántöltő repülőgépét, valamint két amerikai felderítő repülőgépet, egy CL-600, illetve egy RC-135 típusú gépet tartóztattak fel és kísértek.

Az öt repülőgép félfordulatot tett, majd az orosz harci gépek visszatértek a támaszpontjukra a minisztérium közleménye szerint.

Előző nap Moszkva már bejelentette, hogy három francia gépet tartóztatott fel és kísért el a Fekete-tenger felett.

Az elmúlt hetekben igen feszült a viszony Oroszország és a nyugati államok között, amelyek azzal vádolják Moszkvát, hogy csapatösszevonást hajt végre az ukrán határ közelében hadművelet céljából.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott keddi virtuális csúcstalálkozón Joe Biden amerikai elnök azzal fenyegette meg Oroszországot, hogy Washington "súlyos" gazdasági szankciókkal sújtja, ha megtámadná Ukrajnát.

Biden csütörtök este telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akivel közölte: az Egyesült Államok támogatja Ukrajna szuverenitását.

Szerdán Franciaország figyelmeztette Moszkvát, hogy tömeges "stratégiai következményei" lesznek egy Ukrajna elleni esetleges támadásnak.

Moszkva cáfolja, hogy háborús céljai lennének, és azzal vádolja a NATO tagállamait, hogy egyre több provokációt hajtanak végre, egyebek mellett Oroszország fekete-tengeri határai közelében tartott hadgyakorlatokkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×