eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Selling PVC Christmas Trees in the Mall.
Nyitókép: Pridannikov/Getty Images

Újabb hiánycikk: van, ahol karácsonyfából sem lesz elég

A beszállítói láncok összeroppanása és a klímaváltozás következtében a karácsonyfákból is hiány lesz idén, mind az élő, mind a műfenyők amerikai piacán.

A CNBC által megkérdezett fenyőfa árusok arról számoltak be, hogy kevesebb fa lesz elérhető náluk az idei ünnepi szezonban, ami részben a beszállítói láncok összeomlása, részben a klímaváltozás számlájára írható. A kereslet-kínálati viszonyok felborulása mind a műfenyők, mind az élőfenyők piacát érinti majd az Egyesült Államokban – írja a Portfolio.

A műfenyők és karácsonyi dekorációk importálásával és értékesítésével foglalkozó National Tree Company vezérigazgatója egyenesen extrém keresletet vár az idei évre. Mire elérkezik a Hálaadás, amikor hagyományosan indul a karácsonyi költekezés, már üres polcokat találnak majd a vásárlók sok helyen.

Az American Christmas Tree Association vezetője hozzáteszi, hogy a műfenyők nagy részét Ázsiából importálják, amit érintett a beszállítói láncok összeomlása és a megszokottnál tovább tart, mire megérkezik az áru az Egyesült Államokba. Ezért kevesebb fa lesz elérhető idén, ami pedig felfelé fogja hajtani az árakat. A National Tree Company vezetője 25 százalékos áremelkedést jósol.

Az élőfák piacát a beszállítói láncok összeomlása mellett a klímaváltozással járó természeti katasztrófák is érintették. A fenyőfatermelők nem találnak teherautókat, amelyek elszállítják a fáikat, ráadásul az amerikai otthonokba többnyire Oregon és Washington államból érkeznek a fenyőfák, ahol extrém időjárási események, áradások, erdőtüzek és hőhullámok nehezítették az évet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×