eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Átadták az első, környezetvédelmi Nobel-díjként emlegetett elismeréseket

A Vilmos cambridge-i herceg által tavaly alapított, környezetvédelmi Nobel-díjként is emlegetett Earthshot Prize-t öt kategóriában osztották ki Londonban.

Costa Rica-i, indiai és bahamai projekt is volt a vasárnap első ízben átadott Earthshot Prize nyertesei között.

Az öt kategória nyertesei egyenként egymillió fontos (427 millió forintos) pénzjutalmat kaptak a londoni Alexandra-palotában megrendezett díjátadó ceremónián, amelynek színpadán Emma Watson, Emma Thompson és David Oyelowo brit színészek is csatlakoztak Vilmos herceghez.

Az Earthshot Prize elnevezése a Moonshot kifejezésből született, amely az Egyesült Államok 1960-as évekbeli törekvésére utalt, hogy eljuttassák az első embert a Holdra. Az alapítók szerint most hasonló széleskörű összefogásra van szükség az égető környezetvédelmi problémák megoldására.

A szervezők az éghajlatot, az óceánokat, a légszennyezést, a hulladékkezelést és a biológiai sokféleséget érintő problémákra

várnak olyan megoldási javaslatokat, amelyek segíthetik a bolygó regenerálódását 2030-ig. A díjra magánemberek, közösségek, tudósok, aktivisták, közgazdászok, kormányok, bankok, vállalkozások, városok és egész országok is pályázhatnak.

Az öt kategória díjazottjait a 15 jelöltre szűkített listáról egy zsűri választotta ki, amelynek munkájában David Attenborough természettudós, Cate Blanchett színésznő és Shakira kolumbiai énekesnő is részt vett.

A természetvédelmi és -helyreállítási kategória díját Costa Rica nyerte. A dél-amerikai ország egykor erdőségeinek nagy részét kiirtotta, de mára megduplázta a fák számát. A győztes programjának lényege, hogy fizetnek a helyi lakosoknak a természetes ökoszisztémák helyreállításáért, valamint újjáélesztik az esőerdőket.

A levegő megtisztításáért odaítélt díjat az indiai Takachar vállalat kapta egy olyan hordozható gép elkészítéséért, amely a mezőgazdasági hulladékot műtrágyává alakítja, és ezzel elkerülhetővé teszi, hogy a gazdák felégessék földjeiket, ami légszennyezést okoz.

Az óceánok újjáélesztésének díját a bahamai Coral Vita-projekt nyerte el, amely egy új módszerrel segít a világ haldokló korallzátonyainak helyreállításában. A módszert két barát fejlesztette ki a Bahamákon: speciális tartályokban nevelik a korallokat az elpusztult korallok pótlására, az újak így ötvenszer gyorsabban nőnek, mint a természetben.

A pazarlásmentes világ építéséért járó díjat az olaszországi Milánó kapta egy olyan programért, amelyben összegyűjtik a fel nem használt ételt és rászorulók között osztják szét. A kezdeményezéssel jelentősen csökkent a városban kidobott élelmiszer mennyisége, egyúttal az éhezés problémáját is kezelni tudták.

Az éghajlatváltozásra megoldást kereső projektek közül egy thaiföldi-német-olasz projektet jutalmaztak: az AEM Electrolyzer megújuló energiával bontja a vizet hidrogénre és oxigénre a hidrogén előállításához, ami azért előrelépés, mert ehhez általában fosszilis tüzelőanyagokat használnak.

Vilmos herceg a díjátadón arról beszélt, hogy a következő tíz év "döntő évtized" lesz a bolygó számára. "Fogytán az idő. Egy évtized nem tűnik elegendőnek, de az emberiség már korábban is képes volt megoldani megoldhatatlannak tűnő dolgokat" - monda.

A napokban Vilmos herceg azt szorgalmazta, hogy a világ vezető elméi az űrturizmus fejlesztése helyett inkább a Föld megmentésére összpontosítsanak.

A gála fellépői között volt Ed Sheeran és a Coldplay, és hogy megőrizzék a díjátadó környezetbarát elkötelezettségét, a zenéjükhöz szükséges energiát 60 pedálozó kerékpáros biztosította - számolt be róla a BBC News.

A gálára érkező hírességek egyike sem repülővel utazott, nem használtak műanyagot a színpad építéséhez, és felkérték a résztvevőket, hogy "legyenek tekintettel a környezetre" az alkalomra viselt ruha kiválasztásánál.

Vilmos cambridge-i herceg azt is bejelentette, hogy a 2022-es díjátadót az Egyesült Államokban rendezik meg.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×