eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Egy nő voksol a csehországi Ústí nad Labem egyik szavazóhelyiségében 2021. október 8-án. Csehországban október 8-9-én választják meg a parlamenti alsóház 200 képviselőjét.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Bandic

Megkezdődött a képviselőházi választás Csehországban

Péntek délután Csehországban megkezdődött a képviselőházi választás, a voksolás már hagyományosan kétnapos.

A választási helyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután kettőig lesznek nyitva. A választás nem hivatalos eredményét szombat estére ígéri a Cseh Statisztikai Hivatal.

A több mint nyolcmillió választópolgár voksaiért 22 párt, mozgalom és koalíció versenyez. A pártok a 200 képviselőházi mandátumért 5242 jelöltet indítottak, ami azt jelenti, hogy egy-egy mandátumért átlagban 26 jelölt versenyez.

A választás előtt készített országos felmérések az Andrej Babis kormányfő vezette centrista ANO győzelmét valószínűsítik 30 százalék körüli eredménnyel. A második helyre a jobboldali hárompárti Spolu koalíciót (ODS, KDU-CSL, TOP 09) várják, míg a harmadikra a kétpárti Kalózok-Polgármesterek koalíciót. Mindkét jobboldali ellenzéki koalíció preferenciái a felmérésekben 20-25 százalék között mozogtak.

A cseh sajtó azt várja, hogy nehéz és hosszas kormányalakítási tárgyalásokra kell számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×