eur:
393.07
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SDP), Annalena Baerbock, a Zöldek és Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetség kancellárjelöltje (b-j) a második televíziós vitájukon Berlinben 2021. szeptember 12-én. Németországban szeptember 26-án tartanak parlamenti választásokat
Nyitókép: MTI/AP/DPA pool/Michael Kappeler

Szakértő a német választásokról: totális utópia is kijöhet a koalíciós sakkjátszmából

A német kancellárjelöltek utolsó televíziós vitáján is a szociáldemokrata jelölt győzött a vasárnap este sugárzott műsor után közzétett első felmérés szerint. A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója, Bauer Bence érdeklődésünkre azt mondta: jelenleg úgy tűnik, hogy a szociáldemokraták a Zöldekkel és a szabad demokratákkal alkothatnak többséget a Bundestagban.

A német kancellárjelöltek vasárnapi vitáját Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa nyerte – ezt mondta a megkérdezettek 42 százaléka a Forsa közvélemény-kutatónál. Márpedig többet számít a tényleges, másfél órás, a technikai részletekben elmerülő vitánál az, hogy későbbiekben a közbeszédet ki uralja, ki jön ki győztesként – mondta érdeklődésünkre a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója.

Bauer Bence kiemelte, mindhárom vitából Olaf Scholz jött ki a legjobban, ez látszik is a közvélemény-kutatásokban is, a felmérések tükrözik a jelenlegi hangulatot. Sok választó ugyanakkor még nem döntött, sok rejtőzködő szavazó van, de Scholz népszerű jelölt, és elképzelhető, hogy kancellár lesz

Reális forgatókönyv, hogy a CDU-CSU ellenzékbe kerül és 16 év után baloldali fordulat megy végbe Németországban

– fogalmazott a szakértő.

Több koalíciós lehetőség képelhető el, és ezek túlnyomó résznél az SPD adná a kancellárt, csak egy esetben nem, ha a CDU a liberálisokkal (FDP) és Zöldekkel állna össze. Ezt hívják Jamaica-koalíciónak a pártok színei alapján. Az igazgató nem tartja valószínűnek ezt a felállást, mert a CDU gyengülni fog, és a Zöldek többször elmondták, hogy inkább a szociáldemokratákkal kormányoznának.

A kettes koalíciók nem valószínűek a széttöredezettség miatt, de arra van esély, hogy az SPD-t, a Zöldeket és és liberálisokat tartalmazó kormány áll fel, ezt szintén a színek miatt jelzőlámpa koalíciónak nevezik – fejtette ki.

A nagykoalíció folytatásának is van esélye, ám ebben a mostani helyzettel szemben a CDU kisebb partner lenne. Bauer Bence ezt a jelenlegi felállásban nem tartja reálisnak, mivel a két nagy párt sokat kormányozott együtt, kifogyott a közös bázis, nem akarják újra közösen folytatni. Nem reális, hogy kisebb partnerként bekerül a kormányba a CDU, inkább az ellenzéki padsorokat választja.

A szakértő szerint

ha még a volt kommunista párt is bekerül a kormányba, akkor totális szocialista gazdasági rend, utópia alakulhatna ki,

ugyanis szerinte sok nem reálisnak tekinthető programelemük van a baloldaliaknak és a zöldeknek. Ebben az esetben a magasabb adók, kisebb fejlődés, kisebb családtámogatás felé nézhetne Németország – mondta Bauer Bence, aki ettől akkor is tart, ha a liberálisok is benne lennének a kormányban, mert egyedül nem tudják megakadályozni a folyamatokat.

Egy ilyen kormány kérdőjeleket vetne fel az ország jövőképessége, a gazdasági fejlődés, az európai együttműködés tekintetében – hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×