eur:
394.86
usd:
366.96
bux:
71501.81
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Németh Imre növénytermesztési ágazatvezető egy mákgubó minőségét ellenőrzi Orosháza határában, az Orosfarm Zrt. területén, ahol az aszály miatt kétszázötven hektár helyett csak 104 hektáron tudták megkezdeni a mák betakarítását. Az Orosfarm Zrt. területén lévő ópiummákot az Alkaloida gyára dolgozza fel Tiszavasváriban.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Ópiumkészítés Afganisztánban: tiltják, de a haszna azért kell

A tálibok állítják, az ópiumtermesztéssel leszámoltak, amikor korábban Afganisztánt vezették, de a valóságban az elmúlt években minden, tálibok kontrollálta területen virágzik a sokféle kábítószer alapjául szolgáló anyag előállítása.

Afganisztánban állítják elő a világban megtalálható ópiummenyiség több mint nyolcvan százalékát: a nagyon addiktív drogok, köztük a heroin készítéséhez felhasznált alapanyag előállítása az ország gazdaságának 11 százalékát jelenti az ENSZ becslése szerint.

2001-ben, abban az évben, amikor szeptember 11-ét követően az amerikaiak eltávolították őket Afganisztánban, valóban nagy mértékben visszaesett a hallucinogén anyag előállítása, ám már 2002-ben nagyon meg is ugrott - írja a BBC.

Zéró toleranciáról beszélnek

Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője azt állította korábban, hogy korábbi uralmuk idején egyáltalán nem termesztettek ópiumot az országban, illetve úgy nyilatkozott, hamarosan újra nullára csökkentik annak előállítását, és a csempészetnek is véget vet. A kijelentések értékelésekor ugyanakkor érdemes a tényekre hagyatkozni.

Az ópiumtermesztés éppen a tálibok előző uralmának idején ugrott meg: 1998-ban még csak 40 ezer hektáron foglalkoztak vele, 2000-ben azonban már 64 ezer hektáron.

2000 júliusában ugyanakkor a tálibok valóban betiltották az ópiumtermesztést, 2001 májusára pedig majdnem teljes sikert is értek el e téren az ENSZ jelentése szerint.

Ez 2001-2002-ben visszaesést is jelentett a világ ópiumellátásában, de a dolgok azóta megváltoztak. Az előző afgán vezetés alatt is termesztettek ugyan ópiumot az országban, de ennek nagy része a tálibok uralta területeken zajlott.

Sok bevételt ad nekik

A dolgok jelenlegi állása szerint a táliboknak szüksége is van az ópiumra, és nem csak azért, mert 2019-ben 120 ezer munkahelyet szolgáltatott az iparág. A tálibok az ópiumkészítés adóztatásán, valamint feldolgozásán és szállításán keresztül is bevételhez jutnak: a termesztést 10 százalékos adóval sarcolják meg. A laboroknak és a kereskedőknek szintén adózniuk kell a szer után. Mindez

évente 100-400 millió dolláros bevételt jelenthet

számukra, míg a drogkereskedelem teljes büdzséjük hatvan százalékát jelenti. Igaz, egyes szakértők vitatkoznak ezekkel az adatokkal, legfeljebb 40 millióra téve a bevételeket.

Európát Afganisztán szolgálja ki

Az európai heroinpiac 95 százalékát Afganisztánból származó kábítószer fedi le: ennek nagy részét közúton szállítják. Bár fluktuál az elkészített ópium mennyisége, az elmúlt két évtized során folyamatosan nő az afgán ópiumpiac. A letartóztatásoknak és a lefoglalásoknak minimális szerepe van csak: egy amerikai jelentés szerint a 2008 óta lefoglalt ópiummennyiség a 2019-ben termelt afgán ópiumtömeg mindössze 8 százalékának felel meg.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a nemzetközi pénzcsapok bezárultak a tálibok kontrollálta Afganisztán előtt: feltételekhez kötött, hogy ismét folyósítsák az ország működéséhez egyébként elengedhetetlenül szükséges összegeket, de nem tudni, vajon mennyire lesz ezekre nyitott a vezetés, vagy mennyire dönt úgy, hogy a kiesett segélyek helyett kábítószerből finanszírozza az afgán mindennapokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×