eur:
394.83
usd:
367.49
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje a szavazóival találkozik a kelet-lengyelországi Odrzywolban a lengyel elnökválasztás második fordulóját követő napon, 2020. július 13-án. A választási bizottság a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.
Nyitókép: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Duda elnök augusztus 20-án: a lengyel és a magyar népet mély barátság fűzi össze

A lengyel államfő gratulált Áder Jánosnak augusztus 20. alkalmából.

A lengyel-magyar együttműködés a közép-európai térség, valamint egész Európa biztonságának és fejlődésének fontos tényezője - szögezte le Andrzej Duda lengyel elnök abban a gratulációs levélben, amelyet Áder János köztársasági elnöknek címzett az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából.

Lengyelországot és Magyarországot "különleges, mély barátsággal, kölcsönös tisztelettel és intenzív párbeszéddel teli kapcsolatok fűzik egymáshoz" - olvasható a lengyel államfői hivatal honlapján közzétett levélben.

A történelmi sorsközösségből a lengyel elnök kiemelte az 1956-os júniusi poznani munkásfelkelés, valamint a magyar forradalom idei 65. évfordulóját. Ezek az események "tartós nyomot hagytak Lengyelország és Magyarország történelmében" - szögezte le, felidézve a magyarok rokonszenvét a poznani felkelés iránt, akárcsak azt a spontán támogatást, amelyet később a lengyelek nyújtottak a magyar forradalmároknak.

Jelenleg a két nemzet továbbra is számíthat egymásra a veszélyhelyzetekben, az olyan nehéz pillanatokban is, amilyen a koronavírus-járvány

- hangsúlyozta Duda.

Mint megírta, örömmel él a szeptember elején esedékes hivatalos budapesti látogatása lehetőségével és várja a visegrádi csoport (V4) államfőinek november végi magyarországi csúcstalálkozóját is a Planet Budapest 2021 alkalmából.

A lengyel-magyar együttműködés "fontos tényezője térségünk és egész Európa fejlődésének és biztonságának" - fogalmazott az elnök, aláhúzva a szoros és sokoldalú - a Három Tenger Kezdeményezés és a V4 részeként folytatott - együttműködés szerepét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×