eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke a szegedi Móra Ferenc Múzeumban 2021. május 20-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Újabb rangos díjat kapott Karikó Katalin

A rangos Asztúria hercege elismerést összesen hét olyan kutató kapta meg, aki a koronavírus elleni vakcina elkészítésén munkálkodott.

A díjat odaítélő bizottság szerdán hozta nyilvánosságra a díjazottak névsorát: eszerint idén elismeréssel illetik Karikó Katalin mellett az amerikai Drew Weissmant és Philip Felgnert, a német Uğur Şahint és Özlem Türecit, a kanadai Derrick Rossit és a brit Sarah Gilbertet, írja az ABC News.

A bizottság indoklásában így fogalmazott velük kapcsolatosan: "a tudománytörténet egyik legkiemelkedőbb teljesítményének vezető alakjai.

A kutatás terén kifejtett munkásságuk olyan innovatív alkalmazásokhoz vezetett, mint például a koronavírus elleni hatékony vakcinák rendkívül rövid idő alatt történő előállítása.

Munkájuk kiváló példája a kutatás jelentőségének a közegészségügy védelmében világszerte".

Az ötvenezer eurós elismerést összesen nyolc kategóriában ítélik oda Spanyolországban, művészet, sport és társadalomtudományok terén is jutalmaznak szakembereket a tudomány mellett. A spanyol ajkú világ legelismertebb díját általában októberben Ovideóban adják át az elismert szakembereknek.

Karikó Katalin évtizedek óta foglalkozik a hírvivő RNS technológiájával, elismeréssel azonban gyakorlatilag azóta illeti csak munkásságát, mióta neve a koronavírus elleni oltások kapcsán világszerte ismertté vált. Azóta megkapta a Rosenstiel Awardot, a Wilhelm Exner Medaillen osztrák elismerést, a svájci Reichstein-érmet, a szegedi tudományegyetem díszdoktorává választotta, Emberi Méltóságért-díjjal, Széchenyi-díjjal, Semmelweis-díjjal, Jedlik Ányos-díjjal és Straub F. Brunó-plakettel tüntették ki. Szeged és Csongrád-Csanád megye díszpolgára lett, a közmédia az év emberévé választotta, sokan pedig a Nobel-díj nagy esélyesének is tartják.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×