eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: még idén elkészül a lendvai labdarúgó-akadémia

A kormány vásárolt Lendván egy ingatlant, amely a magyar nemzeti közösség központjaként fog szolgálni. A politikust díszpolgárnak is választották a szlovén városban.

A magyar nemzet erejét az anyaország és a határon túl élő nemzetrészek ereje adja össze, ezért kulcsfontosságú, hogy a határon túl élő magyar nemzeti közösségeket folyamatosan támogassák - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a szlovéniai Lendván, muravidéki látogatásán.

A muravidéki nemzeti közösség támogatása továbbra is a magyar külpolitika fókuszában van. A tárcavezető jelezte: összesen 651 vállalkozásnak adtak gazdaságfejlesztési támogatást, amelyből 3,7 milliárd forintnyi beruházás valósult meg.

"A mai napon letettük az itteni labdarúgó akadémia alapkövét, az építkezés pedig gyors lesz" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az idei évben be is fejeződik. "Ez lehetőséget ad majd a szlovén és magyar tehetséges gyerekeknek és fiataloknak arra, hogy a labdarúgás világában előre lépjenek".

A külügyminiszter a nap folyamán megbeszélést folytatott Horváth Ferenc magyar kisebbségi parlamenti képviselővel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnökével, valamint Martin Dolamic-Konrad lendvai plébánossal és Peter Stumpf megyés püspökkel.

Ezzel kapcsolatban elmondta:

a kormány vásárolt Lendván egy ingatlant, amely a magyar nemzeti közösség központjaként fog szolgálni.

Horváth Ferenccel közösen egy időkapszulát is elhelyeztek az épülő székház alapkövénél.

Szijjártó Péter kiemelte: az épületben lehetőség lesz majd a kulturális, hagyomány- és identitásőrző rendezvények lebonyolítására. A kivitelezési munkálatok ebben az esztendőben itt is befejeződnek - tette hozzá.

Emellett továbbra is támogatást nyújtanak a templomok felújításához a határon túli magyarok lakta területeken. Lendvára 120 millió forint támogatást juttatnak, hogy az ottani, részben magyar és szlovén katolikus közösség temploma meg tudjon újulni.

A tárcavezető végezetül kifejtette: a magyar kormány külpolitikájának sarokköve marad a határon túli magyar közösségek támogatása, a Muravidék pedig különös figyelmet kap. Ezen belül Lendvára és környékére számos fejlesztés érkezett és fog érkezni az elkövetkező időszakban is.

Szijjártó Pétert csütörtökön Lendva díszpolgári címével is kitüntették a muravidéki városban, az elismerést Magyar János polgármester adta át neki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×