eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Justin Trudeau, Canadas prime minister, speaks during a news conference in Ottawa, Ontario, Canada, on Friday, April 16, 2021. Moderna Inc. informed Justin Trudeaus vaccine czar that Canada will receive barely half of the Covid-19 shots that were expected to arrive by the end of April. Photographer: David Kawai/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: David Kawai/Bloomberg/Getty Images

Gyereksírokat találtak az őslakosok egyik bentlakásos iskolájában Kanadában

"Konkrét lépéseket" ígért Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azután, hogy a múlt héten több mint 200 gyerek földi maradványait találták meg az észak-amerikai országban egy őslakosoknak létrehozott egykori bentlakásos iskola területén.

Justin Trudeau intézkedéseket ígért a túlélők, a hozzátartozók és az őslakosok támogatása céljából, de nem szolgált részletekkel ezzel kapcsolatban.

"Sajnálatos módon ez nem egy kivételes vagy elszigetelt eset. Nem fogjuk elhallgatni. El kell ismernünk az igazságot. A bentlakásos iskolák valóságosak voltak, egy olyan tragédia részei, amely itt történt, a mi országunkban, és ezt magunkra kell vállalnunk" - fogalmazott a kormányfő.

Rosanne Casimir, a Tk'emlups te Secwepemc nevű őslakos közösség vezetője a múlt csütörtökön számolt be arról, hogy Kamloops kisvárosa mellett megtalálták 215 gyerek földi maradványait, amelyekre egy különleges hanglokátor segítségével bukkantak rá.

A katolikus egyház által fenntartott létesítmény több mint száz éve nyílt meg azzal a céllal, hogy az őslakosok gyermekeit kényszerrel beillesszék az európai bevándorlók társadalmába. A gyermekek elhunytát a bentlakásos iskola akkori vezetősége nem dokumentálta, bár eltűnésüket az őslakos közösség tagjai bejelentették a hatóságoknak.

A 19. század végén 139 hasonló létesítmény nyílt a kanadai kormány megbízásából. Az észak-amerikai országban 1874-től kezdődően mintegy 150 ezer indián, mesztic és inuit gyereket szakítottak el családjuktól és kulturális közegükből, és zárattak kényszerrel bentlakásos iskolákba. Sokukat bántalmazták, illetve nemi erőszak áldozatai lettek. Legalább 3200-an hunytak el, többségük tuberkulózisban.

Számos kanadai őslakos közösség a több nemzedék életét meghatározó létesítményeket teszi felelőssé a jelenlegi társadalmi problémákért. Az ottawai vezetés 2008-ban kért bocsánatot a túlélőktől. Egy vizsgálóbizottság 2015-ben úgy foglalt állást, hogy kulturális népirtás áldozataivá váltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×