eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Jens Spahn német egészségügyi miniszter nyilatkozik a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínából kiinduló járványának terjedése elleni küzdelemről Berlinben 20220. február 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Úgy érzik a németek, hogy megtörték a harmadik hullámot

A biztató adatokkal együtt még várnak a lazítással.

Az utóbbi napok járványügyi adatai alapján úgy tűnik, hogy sikerült megtörni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) harmadik fertőzéshullámát Németországban – mondta a szövetségi egészségügyi miniszter.

Jens Spahn a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetőjével tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a fertőzésgyakoriság, a napi új fertőződések száma és a napi halálesetek száma elsősorban a lakosság felelősségteljes magatartása révén csökken.

Az RKI kimutatásai szerint a járványügyi adatok tizenegy napja folyamatosan javulnak, és azt jelzik, hogy

a harmadik hullám alacsonyabban tetőzött, mint a második.

Ugyanakkor Lothar Wieler, az intézet vezetője a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy továbbra is szükség van járványügyi korlátozásokra, nélkülük 4 körül lenne a vírus reprodukciós aránya, vagyis minden 100 fertőzött átlagosan 400 embernek adná tovább a kórokozót.

Jens Spahn aláhúzta, hogy nem szabad elsietni a korlátozások lazítását, a következő három-négy héten még nagy óvatossággal és körültekintően kell viselkedni.

A SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) elleni oltási kampánnyal kapcsolatban kiemelte: külföldi példák azt mutatják, hogy magas átoltottsági arány mellett is kialakulhat egy újabb, negyedik fertőzéshullám, ha túl korán lazítják a vírus terjedésének lassítását szolgáló korlátozásokat.

Lothar Wieler elmondta, hogy 80 százalékos átoltottsági arány szükséges a vírus terjedése feletti ellenőrzés megszerzéséhez, de ebben az esetben is lennének kisebb helyi járványkitörések.

Németországban az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. Csütörtökig a lakosság 31,5 százaléka - 26 205 337 ember - kapott legalább egy adagot valamelyikből. Teljes oltással 7 360 108 ember, a lakosság 8,8 százaléka rendelkezik.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az európai uniós forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Németország ebben az esetben valószínűleg 30 millió adag Szputnyik V vakcinát vásárolhat. Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik.

Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

Az RKI pénteki adatai szerint a legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság - a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma - országos szinten 125,70-en áll, jelentősen csökkent az egy héttel korábbi 153,40-hez képest.

A minden korábbinál szigorúbb szabályokat - például az oltással nem rendelkezőknek és a fertőzésen át nem esett embereknek éjszakai kijárási korlátozásokat - előíró úgynevezett vészfékrendszert akkor lehet leállítani egy közigazgatási egységben (járásban, városban, nagyvárosi kerületben), ha helyi szinten tartósan - három napig folyamatosan - 100 alatt van a hétnapi fertőzésgyakoriság.

A 412 közigazgatási egység közül 144-ben volt tartósan 100 alatt ez a mutató pénteken.

Az RKI pénteki összesítése szerint az utóbbi 24 órában országszerte 18 485 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez több mint 25 százalékos csökkenés az egy héttel korábbi 24 329-hez képest. Az új esetekkel együtt 3 491 988 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 284-re csökkent az egy héttel korábbi 306-ról. Az új halálesetekkel 84 410-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×