eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ostromállapot kihirdetéséhez vezetett az elszabadult erőszak a Kongói DK keleti részén

Ostromállapotot hirdetett péntek éjjel a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, Félix Tshisekedi az ország keleti részén található Ituri és Észak-Kivu tartományban az elharapódzó erőszak miatt, amelyben már több százan haltak meg és másfélmillióan váltak földönfutóvá.

A kormányerők és az ENSZ csapatai egyelőre kevés sikerrel igyekeznek gátat szabni a sokszor etnikai alapú vagy fegyveres milíciák által elkövetett erőszaknak.

"Célunk az, hogy gyorsan végett vessünk az erőszaknak, amelyben naponta veszítik életüket honfitársaink az ország érintett részén" - jelentette ki Patrick Muyaya kormányszóvivő, de arról nem nyilatkozott, hogy a kormány milyen intézkedéseket tervez az ostromállapot adta jogkörökön belül.

Pénteken rendőrök oszlattak fel ülősztrájkot Észak-Kivu központjában, Beniben, amellyel diákok a romló biztonsági helyzetre akarták felhívni a figyelmet. Több fiatal megsérült, másokat őrizetbe vettek.

Az elmúlt időszak vérontásainak jelentős részéért a hatóságok az ország keleti felében aktív Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű ugandai lázadó szervezetet teszik felelőssé. Az ADF civilek ellen irányuló, brutális megtorló támadásokkal reagált arra, hogy a kongói kormányzat 2019-ben műveletet indított, hogy leszámoljon velük. Az ENSZ adatai szerint tavaly 850 embert öltek meg. Ituri 5,7 millió lakosából 1,6 millióan földönfutóvá váltak az erőszak miatt, és 2,8 millióan szorulnak segélyre.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×