eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: pixabay

Új koronavírus-oltás bevetésen: a QazVac

Saját fejlesztésű vakcinával is oltanak már a kazahok: a QazVac nevű oltóanyag jelenleg a klinikai tesztek harmadik fázisánál tart.

Az állami televízió jelentése szerint 50 ezer dózist osztottak szét országszerte a hazai fejlesztésű vakcinából. Alekszej Csoj egészségügyi miniszter kapta meg elsőként, az eseményt a televízió élőben közvetítette.

A miniszter az oltást követően elmondta, tárgyalásokat folytatnak Törökországgal arról, hogy a jövőben az oltóanyag csomagolásának egy részét ott végezhetnék el addig, amíg meg nem épül egy új gyógyszergyár a délkelet-kazahsztáni Zsambili területen.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő üdvözölte az országa által elért tudományos áttörést, amelynek köszönhetően Kazahsztán a világ azon néhány országa között lehet, amelyek képesek voltak saját oltóanyagot kifejleszteni a világjárványt okozó koronavírus ellen.

Kazahsztánban eddig az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinát használták, február eleje óta már minden 20. ember megkapta az oltást a 19 millió lakosú országban. Oroszországon kívül Kazahsztánban kezdték meg először a Szputnyik V gyártását.

A közép-ázsiai országban eddig több mint 309 ezer fertőzöttet regisztráltak, és 3570 ember halálát kötik a járványhoz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×