eur:
393.08
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Sebastian Kurz osztrák kancellár érkezik az Európai Unió kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. október 2-án, a tanácskozás második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/Olivier Matthys

Ausztria májusban nyitna teljesen

Egy időben nyitnak majd meg a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.

A döntés annak nyomán született, hogy egyfelől a járványügyi mutatók stabilizálódtak, másfelől a Biontech/Pfizer gyógyszergyártó a második negyedévre előrehozott európai uniós szállítmányából Ausztria plusz egymillió adag vakcinához jut.

A beérkező többlet oltóanyaggal egyrészt hamarabb befejezhetik a 65 éven felüliek immunizálását, másrészt május közepéig teljes mértékben átolthatják a rendőröket és a pedagógusokat - hangsúlyozta a kancellár.

A kancellár elégedetten szólt az aktuális járványügyi helyzetről, és helyesnek ítélte a kormány korábbi döntését, miszerint az országos zárlat helyett regionális alapon, az új fertőzöttek számának függvényében és a korházak intenzív osztályainak leterheltsége alapján határoztak erről egy-egy adott tartományban.

Kurz ugyan nem nevezte meg a nyitás pontos dátumát, de elmondta: a maszkiviselés, a gyakori és széles körben végzett tesztelés, valamint a hamarosan életbe lépő "zöld útlevél" - melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kaphatnak majd meg - jelentik a várva várt nyitás alapját.

Jövő hétre ígérte a teljes biztonsági terv - ágazatokra és területekre lebontott - kidolgozását, melynek célja, hogy az élet újraindulása a legnagyobb elővigyázatosság és körültekintés mellett történjen.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2416 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 589 299 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 2122, az intenzív kezelésre szorulók 558-an vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 30-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9843-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 550 470.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×