eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Jens Spahn német egészségügyi miniszter nyilatkozik a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínából kiinduló járványának terjedése elleni küzdelemről Berlinben 20220. február 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Nem elég az oltás és a tesztelés a harmadik hullám letöréséhez Németországban a miniszter szerint

Jens Spahn egészségügyi miniszter azt mondta, további korlátozásokra van szükség.

Az oltási kampány és a tesztelés nem elég az új típusú koronavírus okozta járvány harmadik hullámának megtöréséhez Németországban, ezért további korlátozásokat kell bevezetni – mondta a szövetségi egészségügyi miniszter Berlinben.

Jens Spahn a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetőjével, Lothar Wielerrel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy az újabb korlátozások az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének megakadályozásához kellenek.

Kifejtette, hogy a napi új regisztrált fertőződések száma "túlságosan magas, és továbbra is emelkedik", az intenzív osztályokon pedig "kritikus" a helyzet. A SARS-Cov-2 okozta betegség miatt intenzív ellátásra szorulók száma meghaladta az ötezret, és a hónap végére hatezerre emelkedhet – meghaladva a második hullám csúcsán regisztrált 5762-őt –, ezért minél hamarabb lépni kell.

Ebben "a nehéz helyzetben minden nap számít, és amit most elmulasztunk, két-három hét múlva megbosszulja magát, éppen úgy, ahogyan most bosszulják meg magukat a két-három hete elmulasztott döntések" – mondta a miniszter, utalva az úgynevezett vészfékrendszer bevezetése körüli vitákra.

A rendszer beindításától a szövetségi kormány nyomása ellenére tartózkodó tartományi kormányok hozzáállásával kapcsolatban megjegyezte, hogy nem kellene bevárni a szabályok bevezetését az egész országban kötelezővé tévő szövetségi szintű törvény parlamenti elfogadását.

A legfontosabb a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, kapcsolatok számának további csökkentése, ezért mindenekelőtt esti, éjszakai kijárási korlátozást kellene bevezetni, mert a vírus leginkább a magán összejöveteleken terjed

– fejtette ki.

Mint mondta, az ingyenes SARS-CoV-2-tesztek elvégzésére szolgáló állomások hálózata már országszerte 15 ezer pontból áll, az oltási kampány pedig felgyorsult, a naponta beadott oltások száma rendszerint az 500-700 ezres sávban van. Mindez azonban nem elég ahhoz, hogy megálljon a napi új regisztrált fertőződések számának exponenciális, robbanásszerű növekedését. Ezért előbb további korlátozásokkal vissza kell szerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett, és utána kell elkezdeni a szabályok "tesztelés alapú" lazítását – fejtette ki Jens Spahn.

Kiemelte: mindezzel együtt az a meggyőződése, hogy

lehet majd felszabadultan üdülni nyáron, és a harmadik negyedévben sikerül befejezni az oltási kampányt.

Lothar Wieler a többi között kiemelte: a védekezés erősítése a számos kórházat jellemző "drámai" helyzet mellett azért is elengedhetetlen, mert a Covid-19 sok esetben nem múlik el egyhamar. Az úgynevezett hosszú Covid kórállapot a fertőzöttek jelentős részét, tíz százalékát sújtja – mutatott rá a szakember.

Az RKI csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 29 426 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez nagyjából a másfélszerese az egy héttel korábbi 20 407-nek. Az új esetekkel együtt 3 073 442 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 293 halálesetek regisztráltak, így 79 381-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×