eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Szmolnik Katalin, az oltópont munkatársa a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó injekciós tűket rendezi a szolnoki Hetényi Géza Kórház 2-es oltópontján 2021. március 15-én.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Írországban kitolnák a második Pfizer-vakcina beadását

Közben Dánia bejelentette, hogy egyelőre nem olt a Janssen és az AstraZeneca készítményével.

Írország fontolgatja, hogy később adná be a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának a második adagját, hogy ezzel tartsák az oltási program eredetileg meghatározott ütemtervét - jelentette be az ország egészségügyi minisztere.

Stephen Donnelly újságíróknak mindazonáltal hozzátette: egyelőre csak vizsgálják, lehetséges-e meghosszabbítani a két vakcinadózis közt a gyártó által ajánlott négy hetes intervallumot.

Azt is elmondta, igyekeznek tartani az oltási program ütemtervét, az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcinájával kapcsolatos hírek ellenére is.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a múlt héten megerősítette, hogy a vizsgálatok szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződési rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga között, a vakcina előnyei azonban továbbra is messze felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait. Jóllehet az EMA ezért az oltóanyag korosztályi korlátozás nélküli használatát javasolta, az ír egészségügyi hatóságok javaslatára egyelőre csak a 60 évesnél idősebbeket oltják be a készítménnyel. Az országban eddig beadott oltások valamivel több mint ötöde az AstraZeneca készítményével történt.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség ugyanakkora múl héten megkezdte a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni oltóanyagával végzett beoltást követően jelentett nagyon ritka vérrögképződéses estek kivizsgálását is, miután az Egyesült Államokban addig négy erre utaló esetet jelentetek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×