eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Pozsony, 2019. november 10.A pozsonyi vár és a Szent Márton-dóm (j) 2019. november 10-én.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Több mint egy hónappal meghosszabbították a vészhelyzetet Szlovákiában

A tavaly októberben bevezetett vészhelyzetet negyedik alkalommal hosszabbították meg a járványügyi helyzetre hivatkozva.

Megszavazta a szlovák parlament csütörtök este a koronavírus-járvány miatt október elsején bevezetett vészhelyzet hatályának meghosszabbítását. A jelen lévő 96 képviselő közül 78 szavazott igennel, 15-en ellenezték.

A parlament ezzel jóváhagyta a kormány március 17-i döntését, a szabályozás március 20-tól újabb negyven napig lesz életben.

A vészhelyzet újabb meghosszabbítását az a törvény tette lehetővé, amelyet tavaly decemberben hagyott jóvá a törvényhozás. A gyorsított eljárásban elfogadott jogszabályt élénken ellenezte az ellenzék, és jogi szakértők bírálatát is kiváltotta. A törvény alapján a szlovák kormány elvben akárhányszor meghosszabbíthatja a vészhelyzetet, a meghosszabbításokat azonban a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de elég, ha ezt húsz nappal a kormánydöntés hatálybalépése után teszi meg.

A járványkezelés válságba sodorta a szlovák kormánykoalíciót, több kabinettag távozott posztjáról.

Igor Matovic miniszterelnök tíz nappal ezelőtt jelentette be, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más posztot betölteni a kabinetben.

Zuzana Caputová államfő kedden elfogadta Matovic lemondását, majd csütörtökön kinevezte Eduard Hege volt pénzügyminiszter miniszterelnöknek. Matovic a pénzügyi tárcát vezeti az új kabinetben.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint a mintegy öt és fél millió lakosú országban a koronavírus-járvány kezdete óta 362 489 ember kapta el a vírust, és 9790-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×