eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Az új koronavírus előidézte Covid-19-ben szenvedő betegek a brazíliai Sao Paulo elővárosának, Santo Andrénak a sportcsarnokában kialakított tábori kórházban 2021. március 4-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andre Penner

Brazíliában új vírusvariánst azonosítottak

A dél-afrikai változatra hasonlít - közölte Dimas Covas, az Instituto Butantan nevű állami biológiai kutatóközpont elnöke.

A vírusmutációt Sao Paulo államban fedezték fel egy olyan páciens szervezetében, aki korábban nem utazott Dél-Afrikába, és akiről nem ismert, hogy kapcsolatba került volna olyanokkal, akik ott jártak. "Lehetséges, hogy ez a mi P1-es jelű vírusvariánsunk evolúciója a dél-afrikai változat felé" - mondta az illetékes.

A Covas sajtótájékoztatója előtti napon újabb csúcsot döntött a koronavírus halálos áldozatainak napi száma 3780 elhunyttal. A dél-afrikai vírusvariáns megjelenését a szakemberek riasztónak tartották, ugyanis egyelőre kérdéses, hogy a rendelkezésre álló vakcinák mennyiben hatékonyak ellene. Az országban emellett egy helyi vírustörzs, az úgynevezett P1 variáns is terjed.

A járványügyi helyzetet tovább súlyosbítja az oltási kampány lassúsága, illetve az, hogy sokan fittyet hánynak a távolságtartási szabályokra.

Mindez az összeomlás szélére sodorta a dél-amerikai állam egészségügyi ellátórendszerét.

Jair Bolsonaro elnök, aki eleinte elbagatellizálta a válságot, kedden rendeletet írt alá egy a koronavírus elleni harcra szánt 5,3 milliárd reálos (284 milliárd forintos) hitelcsomagról. A kölcsönt a brazil egészségügyi rendszer megerősítésére szánják a pénzügyi tárca közlése szerint. A támogatás címzettje, az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a forrásokból 2600 klinikát támogatnának, illetve több kórházi ágyat biztosítanának a páciensek kezelésére.

A koronavírusnak már 317 646 áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok adata után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília csaknem 12,6 millióval szintén második az Egyesült Államok után.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×