eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Enyhítenének a génmódosítási szabályokon, több magyar szervezet is tiltakozik

Az új génszerkesztési technikák miatt áll a bál.

Több magyar szervezet is ellenzi, hogy a biotechnológiai iparág nyomására az EU enyhítse a génmódosítási szabályokat - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). A közlemény szerint 162 szervezet kéri az Európai Bizottság (EB) alelnökét, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított szervezeteket továbbra is a mostani normák alapján szabályozzák.

A közlemény szerint az EB várhatóan április végén ismerteti a véleményét az új génszerkesztési technikákról. A testület 2018-ban már úgy nyilatkozott, hogy az új génszerkesztési eljárásokra is az EU hatályos GMO-törvényei vonatkoznak, ám ennek fellazítására intenzív lobbitevékenység kezdődött - írták.

A közleményben idézett szakértői vélemény szerint sem tudományos, sem jogi indok nincs arra, hogy az új génszerkesztési technikákat mentesítsék a kockázatértékelés, a nyomon követhetőség, és a címkézés jelenlegi szabályai alól.

Magyarországról az ÖMKi-n kívül a Biodinamikus Közhasznú Egyesület, a Fenntarthatóság Felé Egyesület, a Közép-magyarországi Zöld Kör, a Magyar Természetvédők Szövetsége írta alá a Frans Timmermansnak címzett levelet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×