eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (a kijelzőn felül) részt vesz az Európai Unió tagállamai vezetőinek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések koordinálásáról szóló videókonferenciáján Brüsszelben 2021. január 21-én. A tanácskozáson többek között szó esik az Európai Bizottság által lekötött oltóanyagok széles körű bevezetéséről, valamint a vírus terjedésének visszaszorítását célzó eszközök alkalmazásáról.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Nem várnak a bírósági döntésig az uniós forrásfelhasználások vizsgálatával

Az Európai Parlament figyelmeztetést fogadott el arról, hogy ne várják meg a jogállamisági vizsgálatokkal az Európai Unió Bírósága ítéletét, de az Európai Bizottság ezt nem látszik figyelembe venni. Ugyanakkor a bizottsági szóvivő azt mondja, nem várnak a pénzek nyomon követésével.

Az Európai Bizottság (EB) megvárja az EU Bírósága ítéletét, és csak azután fogja letenni az asztalra a jogállami szabályrendszer alkalmazására vonatkozó rendelkezéseit – nyilatkozta a Népszavának Ujvári Balázs bizottsági szóvivő.

Mivel a bírósági döntés leghamarabb az év második felében várható, a jogállami normáknak megfelelő pénzköltés ellenőrzésével megbízott testület addig nem kíván eljárást kezdeményezni egyetlen tagország ellen sem. Ezzel az EB teljesíti az állam- és kormányfőknek tavaly decemberben tett ígéretét, és egyben fittyet hány az Európai Parlament (EP) figyelmeztetésére.

Az EP a múlt héten állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólította az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul kezdje meg az uniós kifizetéseket a jogállam tiszteletben tartásához kötő, az év eleje óta hatályban lévő rendelet alkalmazását. A képviselők június elsejéig adtak haladékot a biztosi testületnek arra, hogy közzétegye a jogszabály pontos végrehajtási utasításait, másként az EU Bírósága elé citálják.

A szóvivő megerősítette, hogy már megkezdték a közösségi forrásfelhasználás nyomon követését az előírásoknak megfelelően.

A szóvivő úgy nyilatkozott a lapnak, hogy minden január 1. utáni szabálytalanságot megvizsgálnak, egy esetet sem hagynak szó nélkül.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×