eur:
401.42
usd:
365.81
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Videofelvételről készített kép az afroamerikai George Floyd halálát okozó rendőrről, Derek Chauvinról (j) és védőügyvédjéről, Eric Nelsonról a Chauvin tárgyalásának kezdete előtt Heppenin megye minneapolisi bíróságán 2021. március 29-én. A rasszizmus és a rendőri erőszak elleni tüntetéshullámot váltott ki 2020-ban George Floyd halála, aki egy brutális rendőri intézkedésben vesztette életét május 25-én Minneapolisban.
Nyitókép: MTI/AP/Bírósági televízió felvétele

George Floyd-ügy: vázolta az álláspontját a vád és a védelem ügyvédje

Folytatódott a nagy port kavart ügy tárgyalása Minneapolisban.

A vád és a védelem jogi képviselőinek nyitóbeszédével folytatódott hétfőn a George Floyd-ügy fő vádlottjának tárgyalása. Derek Chauvin, a George Floyd halálának okozásával vádolt korábbi rendőr pere március nyolcadikán, az esküdtek kiválasztásával kezdődött az Egyesült Államokban. A férfit gondatlanságból, illetve hirtelen felindulásból elkövetett emberöléssel és gyilkossággal is vádolják. Ha bűnösnek találják, akár 40 év szabadságvesztésre is számíthat Minnesota államban.

Az ügyészség képviselője bemutatta az esküdteknek azt a videófelvételt, amelyen - a vád szerint - Chauvin "túlzott és ésszerűtlen erőt" alkalmazott George Floyd letartóztatásakor. "9 perc 29 másodperc. A három legfontosabb szám ebben az ügyben. Eddig tartott. Ennek az időnek a felében Floyd eszméletlen volt, nem volt légzése és pulzusa." - mondta Jerry Blackwell, az ügyészség megbízott ügyvédje az esküdteknek.

"2020. május 25-én Derek Chauvin úr elárulta a jelvényét, amikor addig térdelt Georg Floyd nyakán és hátán, ameddig az életet ki nem préselte belőle"

- fogalmazott Blackwell. Az ügyészség képviselője szerint az esemény során egy kisebb tömeg gyűlt össze, akik közül több civil szemlélő is megpróbálta rávenni a rendőrt, hogy szálljon le Floyd nyakáról, de hiába.

Blackwell felvázolta az esküdteknek, hogy a tárgyalás során különféle tanúkat fognak meghallgatni, köztük olyanokat, akik felvételt készítettek a letartóztatásról. Ezen kívül orvosi szakértőket is hívnak majd a bíróságra, akik Floyd halálának körülményeiről számolnak majd be.

A 45 éves Chauvin öltönyt, nyakkendőt és arcmaszkot viselve hallgatta végig az ügyészség nyitóbeszédét. Miközben a letartóztatásról készült videót levetítették, folyamatosan jegyzetelt. A tárgyalást az interneten keresztül közvetítik, de az esküdteket nem mutatják. Floyd családja egy külön teremben figyelheti az eljárást, a tárgyalóteremben csak az egyik rokona lehet jelen.

Chauvin ügyvédje nyitóbeszédében azt mondta az esküdteknek, hogy Floyd halálát a szervezetében talált kábítószerek és rossz egészségi állapota okozták.

"A bizonyítékok azt mutatják, hogy amikor összetűzésbe került a rendőrséggel, George Floyd kábítószereket vett a szájába, hogy elrejtse azokat a rendőrök elől"

- mondta Eric Nelson.

A védőügyvéd arról is beszélt, hogy később Floyd autójának átvizsgálásakor két tablettát találtak, amelyek fentanil és metamfetamin keverékét - azaz a "speedball" néven ismert főzetet" - tartalmazták. Nelson hozzátette: Floyd egészségügyi problémáktól is szenvedett, a boncolás ugyanis megállapította, hogy szívmegnagyobbodása és koszorúér-betegsége is volt.

Előzmények

Tavaly május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem akart eleget tenni a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt perceken keresztül.

A férfi nem sokkal később meghalt. A rendőrök testkamera-felvételeiből kiderült: Floyd már az intézkedés előtt rosszul volt. A halottkémi jelentés szerint halálát az okozta, hogy a nyakán térdeltek, de szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt. Ezenkívül kábítószereket találtak a szervezetében.

A tavalyi incidens tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendőri erőszakkal, valamint a fajgyűlölettel szemben.

A négy intézkedő rendőrt elbocsátották, Chauvin három kollégája ellen bűnpártolás miatt emeltek vádat. Esetükben elkülönítve folytatják le a pert, amely augusztus 23-án kezdődik.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×