eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
II. Erzsébet brit uralkodó (j3) családjával nézi a hivatalos születésnapja alkalmából tartott hagyományos lovas díszszemlét a Buckingham-palota erkélyéről Londonban 2019. június 8-án. A Trooping of the Colour elnevezésű katonai parádét 1748 óta mindig június második szombatján tartják. II. Erzsébet királynő, a világ legidősebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója 1926. április 21-én született. II. Erzsébet mellett unokája, Vilmos herceg (b3), Vilmos felesége, Katalin hercegnő (b5), gyermekeik, György herceg (b2), Sarolta hercegnő (b4), Lajos herceg (b), fia, Károly herceg (b8), Károly felesége, Kamilla hercegnő (b6), lánya, Anna hercegnő (b10) és fia, András herceg (j4).
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Újabb taggal bővült a brit királyi család

Megszületett a brit uralkodó tizedik dédunokája: Zara Tindall, II. Erzsébet királynő legidősebb leányunokája egészséges fiúgyermeknek adott életet.

A család szerdai bejelentése szerint a kisfiú még vasárnap jött a világra 8 font és 4 uncia – hozzávetőleg 3742 gramm – súllyal.

Az újszülött, Lucas Philip Tindall, Zara Tindall és férje, Mike Tindall harmadik gyermeke.

A Philip névvel a házaspár a dédnagypapának, Fülöp edinburghi hercegnek, a királynő 100. életévében járó férjének kívánt kedveskedni, de így hívják Mike Tindall édesapját is.

Mike Tindall szerdán közzétett podcastjában elmondta: a kisfiú olyan gyorsan érkezett, hogy nem jutottak el a kórházig, a gyermek otthon, a fürdőszobában jött a világra.

II. Erzsébet királynőt – aki áprilisban ünnepli 95. születésnapját – másfél hónap alatt a második dédunokával örvendeztették meg leszármazottai: február 9-én született meg Eugénia hercegnő első gyermeke, August Philip Hawke Brooksbank.

Eugénia a királynő harmadik gyermekének, András yorki hercegnek a másodszülött leánya, és gyermeke a 11. a brit trónutódlási sorban.

Zara és Mike Tindall újszülött kisfia messze lemarad mögötte: Lucas Philip jelenleg a 22. a trónöröklési sorrendben.

Zara Tindall is szerepel a hivatalos brit trónutódlási sorban, a 17. helyen, nem valószínű azonban, hogy valaha is az ő vagy három gyermeke valamelyikének fejére kerülne a korona.

A 39 éves kismama a brit királyi család legmagasabb rangú "polgári" tagja. Jóllehet a királynő egyenesági leszármazottja – édesanyja Anna hercegnő, az uralkodó egyetlen leánya –, Zarának azonban nincs semmilyen királyi titulusa, és ilyesmire kifejezetten nem is tart igényt.

Kilenc éve házasodott össze polgári származású férjével. A 42 éves Mike Tindall 2003-ban a világbajnok angol rögbiválogatott tagja volt.

A házaspár hivatalos megszólítása Mr. és Mrs. Tindall, két kislányuk, Mia és Lena egyaránt Miss Tindall.

Zara Tindall – férjéhez hasonlóan – sokkal inkább ismert kiemelkedő sportteljesítményéről, semmint a brit királyi családhoz fűződő kapcsolatairól. Zara – aki esküvője óta is gyakran leánykori nevén, Zara Phillipsként szerepel nyilvános eseményeken – világbajnok díjugrató, aki a 2012-es nyári londoni olimpiai játékokon csapatban ezüstérmet, a 2006-os németországi világbajnokságon egyéni aranyat nyert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×