eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Jens Spahn német egészségügyi miniszter nyilatkozik a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínából kiinduló járványának terjedése elleni küzdelemről Berlinben 20220. február 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Újabb német miniszter került kellemetlen helyzetbe

Jens Spahn igazságügyminiszter a Burda maszkvásárlási botrányában érintett a férje révén.

Jens Spahn igazságügyminiszter lett az Angela Merkel vezette német koalíciós pártszövetség következő politikusa, akire reflektorfény vetődött a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges maszkok beszerzése ügyében, miután a kormányzó pártok néhány más tagja már korrupciógyanúba keveredett az állami beszerzések kapcsán.

A Spiegel magazin jelentése szerint a Burda nevű vállalat, amelyben Spahn férje vezető pozíciót tölt be, félmillió maszkot adott el az egészségügyi minisztériumnak 2020 áprilisában, a koronavírus-fertőzések első hulláma idején.

A mintegy 570 ezer maszkért a tárca összesen 909 451 eurót fizetett (darabonként 1,6 euró, mintegy 590 forint)

– közölte a Burda szóvivője, miután napvilágot láttak az ügylet részletei.

Spahn férje, aki a cég berlini irodáját vezeti, a vállalat szerint egyáltalán nem tudott a tranzakcióról. A Burda hangsúlyozta, hogy a maszkokat beszerzési áron adták tovább, mert a kialakult maszkhiány idején ezzel akartak segíteni a minisztériumnak.

Az elmúlt két hétben már ketten is távozni kényszerültek a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének parlamenti (Bundestag-) frakciójából, mivel felmerült a gyanú, hogy hasznot húztak a koronavírus elleni védekezésben használt orvosi maszkok és egészségügyi védőruházatok kormányzati beszerzéséből.

A CDU-s Nikolas Loebel és a CSU-s and Georg Nuesslein távozásával a CDU/CSU-frakció létszáma tíz nap alatt 246-ról 242 főre csökkent. Két másik CDU-s politikusnak azóta más összeférhetetlenségi ügyek miatt kellett lemondania.

Közben vasárnap lemondott a CSU-ban betöltött pozícióiról Alfred Sauter, Bajorország volt tartományi igazságügyminisztere is, miután a nyomozók házkutatást tartottak irodáiban, arcmaszkokat is magában foglaló kereskedelmi ügyletekkel kapcsolatban.

Az arcmaszk-botrányok hozzájárultak Merkel kancellár pártjának a március 14-i két fontos tartományi választáson elszenvedett veszteségeihez, emellett a CDU/CSU országos választói támogatottsága egy csütörtökön ismertetett közvélemény-kutatás szerint egy hét alatt 33-ról 29 százalékra süllyedt, mintegy fél évvel a szeptemberben esedékes szövetségi parlamenti választások előtt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×