eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagát csomagolják az amerikai Pfizer gyárában, a Michigan állambeli Portage-ben 2020. december 13-án, amikor megkezdik a szérum első adagjainak kiszállítását az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/AP pool/Morry Gash

Amerikai figyelmeztetés: "még egy rövid ideig ki kell tartanunk"

Az európai példából is tanulnának a tengerentúlon.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) arra kéri az embereket, hogy továbbra is tartsák be a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket, mert az új, fertőzőbb vírusváltozatok elterjedése miatt nagyon aggasztó a helyzet - mondta Rochelle Walenksy, a CDC igazgatója.

Walenksy felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban naponta mintegy 53 800 új esetet regisztrálnak, ami enyhe növekedést mutat a korábbi átlaghoz képest. Beszámolt arról is, hogy a koronavírus miatt kórházba kerülő betegek száma napi 4500-5000 közé tehető, és a Covid-19 következtében naponta körülbelül ezer beteg veszíti életét.

"Összességében ezeknek a statisztikáknak figyelmeztető jelként kell szolgálniuk az amerikai emberek számára" - mondta Walensky.

"Most cselekednünk kell. És attól tartok, hogy ha most nem tesszük meg a megfelelő intézkedéseket, akkor hiába növeljük agresszívan az oltások számát, egy újabb elkerülhető hullám ér el minket,

ahogyan azt Európában is tapasztaljuk" - fogalmazott a CDC igazgatója.

Walensky hangsúlyozta: "komoly veszélyt jelent" az Egyesült Államok által a vírus visszaszorítása érdekében tett eddigi előrelépésekre, hogy bizonyos államok úgy döntöttek, enyhítenek a korlátozásokon, miközben az esetszámok még mindig magasak, és a különböző variánsok gyorsan terjednek. Az elmúlt hetekben több állam is feloldotta a kötelező maszkviselésre vonatkozó rendeleteket, és sok helyen engedélyezték a vállalkozások újbóli megnyitását.

A szakember arra buzdította az amerikaiakat, hogy továbbra is viseljenek maszkot, kerüljék a tömeget, és egyelőre várjanak az utazással,

még akkor is, ha már beoltották őket. "Mindannyian szeretnénk visszatérni mindennapi tevékenységeinkhez, és a családunkkal, barátainkkal és szeretteinkkel lenni. De még egy rövid ideig ki kell tartanunk" - mondta Walensky.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ adatai szerint a 65 éves és idősebb amerikaiak közel 70 százaléka már kapott legalább egy adag Covid-19 elleni vakcinát, és 42 százalékukat kétszer is beoltották. A felnőtt lakosság esetében háromból egy ember már kapott legalább egy oltást, és körülbelül 44 millióan megkapták a teljes adagot.

A CDC jelentése szerint az Egyesült Államokban eddig összesen több mint 126,5 millió adag koronavírus-vakcinát adtak be. Körülbelül minden negyedik - csaknem 83 millió - ember kapott legalább egy adag vakcinát, és körülbelül 45 milliónak mindkét dózist beadták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×