eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A 2021. január 26-án közreadott képen Antony Blinken, Joe Biden amerikai elnök kormányának külügyminiszter-jelöltje beszél az új kabinet kulcsfontosságú tagjainak bemutatásán a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 24-én. Az amerikai törvényhozás felsőháza 2021. január 26-án jóváhagyta Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését. A száztagú szenátusban 78-an támogatták, míg 22-en ellenezték Joe Biden jelöltjének kinevezését.
Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Washington Kínán keresztül szeretne Észak-Koreára hatni

A koreai diktatúra atomprogramja áll a párbeszéd középpontjában.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter sürgette csütörtökön Kínát, hogy latba vetve "hatalmas befolyását" vegye rá Észak-Koreát atomprogramjának feladására.

Blinken a biztonsági kérdéseknek szentelt, "kettő plusz kettő" formátumban tartott szöuli tárgyalások végeztével beszélt erről. A megbeszéléseken részt vett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, Csung Jui Jong, a dél-koreai külügyi, illetve Vuk Szo, a védelmi tárca vezetője. Ez volt az első ilyen találkozó az elmúlt öt év óta, és tükrözi Joe Biden amerikai elnöknek azt szándékát, hogy helyreállítsa a szövetségi viszonyt az ázsiai országokkal, egyre nagyobb kíhívásokkal szembesülve Kína és Észak-Korea részéről.

"Pekingnek érdeke, egyértelmű önérdeke, hogy segítse az (észak-koreai) atommentesítés elérését,

mert ez instabilitás forrása. Ez veszélyt és természetesen fenyegetést jelent számunkra és a partnereink számára" - hangoztatta Blinken a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón. Pekingnek fontos szerepe van Észak-Korea meggyőzésében, mert Phenjan külkereskedelmének zöme Kínán keresztül zajlik. Kínát ráadásul az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai kötelezik arra, hogy maradéktalanul tartassa be az atom- és rakétakísérletek miatt Észak-Korea ellen bevezetett szankciókat - tette hozzá Blinken.

Csö Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes csütörtökön azt mondta, hogy az Egyesült Államok nemrég "trükkel" próbálta felvenni a kapcsolatot Észak-Koreával, de erre nem fog sor kerülni, míg Washington nem hagy fel ellenséges politikájával. Csö szerint a próbálkozások e-mailen, illetve különböző csatornákon keresztül eljuttatott telefonos üzenetekkel történtek, más országok közvetítésével.

Csö nyilatkozatára reagálva Blinken azt mondta, hallott róla, de inkább az Egyesült Államok szövetségeseinek és partnereinek kommentárjaira kíváncsi a térségbeli körútja során.

A "kettő plusz kettő" formátumban tartott szöuli tárgyalások után kiadott közös nyilatkozatban a tárgyalópartnerek hangsúlyozták, hogy az Észak-Korea nukleáris- és ballisztikusrakéta-programjával kapcsolatos kérdések elsődleges fontosságúak a szövetségük szempontjából, és közös kötelezettségük választ adni rájuk.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×