eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Védőruházatot viselő egészségügyi alkalmazottak egy koronavírussal fertőzött beteget szállítanak izolációs hordágyon a San Filippo Neri kórházba Rómában 2020. október 26-án, a koronavírus-járvány második hulláma idején. Olaszországban ezen a napon 17 012 új beteget vettek nyilvántartásba, 141-en elhunytak a betegség következtében.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

Koronavírus-dráma: Otthonmaradásra szólították fel a lakosságot az egészségügyi hatóságok Olaszországban

Otthonmaradásra, a találkozások lehető legnagyobb mértékű csökkentésére szólította fel az olasz lakosságot a koronavírus-mutációk erőteljes terjedése miatt a Közegészségügyi Hivatal (ISS) péntek este, miközben a halottak száma túllépte a 95 ezret.

Az óvintézkedések szintjének "drasztikus" emelését szorgalmazta a Közegészségügyi Hivatal. Arra kérte az embereket, hogy a lehető legkisebb időre, kizárólag szükség esetén hagyják el otthonukat, és ne találkozzanak más személyekkel".

A különböző vírusvariánsok terjedése miatt a reprodukciós ráta országos szinten ismét elérte a veszélyesnek tartott egyes értéket. Több vírusvariánst azonosítottak, többek között a dél-afrikait, brazíliait, nigériait és a nagy-britanniait, amely az új betegek negyvenöt százalékát fertőzte már meg.

A korábbi enyhítések után vasárnaptól az ország több mint fele ismét kiemelten vagy közepesen veszélyes térségnek számít. Vörös, vagyis lezárt régió Umbria és Bolzano városa marad. Narancssárga besorolást kap Campania, Molise, Emilia Romagna, Abruzzo, Toszkána, Liguria és Trento. Utóbbiakban csak engedéllyel lehet elhagyni a városok, települések területét, és napközben sem nyithat meg a vendéglátás.

A tartományok vezetői minél gyorsabb egyeztetést szorgalmaztak az új kormánytól annak megértésére, hogy a szigorítás és enyhítés váltakozását folytassák, vagy néhány hétre ismét teljesen lezárják az országot. A frissen kinevezett oktatási miniszter, Patrizio Bianchi bejelentette, hogy az érettségi írásbeliket az idén sem tartják meg. Kizárólag szóbeli vizsgák lesznek, amiként már tavaly is történt.

A halottak száma pénteken túllépte a 95 ezret.

A Spallanzani római járványkórház önálló vizsgálatokat végzett a Szputnyik V orosz vírus hatékonyságáról, megállapítva, hogy több mint 92 százalékban "eredményes és biztonságos". "Nem számít az oltóanyag származása, minél több hatékony vakcinát kell biztosítani" - hangoztatta Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa, Alessio D'Amato. A járványhelyzetet kezelő tudományos tanács (Css) elnöke, Franco Locatelli úgy reagált, a Szputnyik V használatát az európai engedélyezéshez kötik.

Szombaton és vasárnap az olaszországi kórházakban megemlékezéseket tartanak. Tavaly a február 20-ról 21-re virradó éjszaka azonosították az első olaszországi Covid-19 beteget a lombardiai Codogno kórházában: egy 38 éves férfiről volt szó, aki utána hetekig feküdt intenzív osztályon. A 15 ezer lakosú város kórházát azonnal lezárták, Codogno lakosai bezárkóztak, majd két héttel később, március 10-től az egész országot karantén alá helyezték.

Vasárnap Codognóban emlékművet avatnak a betegek és halottak emlékére. Lombardiában közel harmincezren veszítették életüket egy év alatt a koronavírus okozta betegségben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Összeomlik idén a polar vortex? - Megszólaltak a kutatók, kiderült, milyen tél várhat ránk

Összeomlik idén a polar vortex? - Megszólaltak a kutatók, kiderült, milyen tél várhat ránk

Az idei év eddig időjárás szempontjából rendkívül változékony volt. Nyáron az egymást követő hőhullámok Magyarországon kiterjedt aszályokat, majd a szeptemberben érkező, rengeteg csapadékkal járó ciklon egész Közép-Európában több évtizede nem látott áradásokat eredményezett. Hiába kezdődött csak néhány hete az ősz, a meteorológusok már az idei télre várható időjárásra próbálnak előrejelzéseket készíteni a jelenleg megfigyelhető légköri folyamatokra támaszkodva. A Severe Weather Europe elemzése alapján megnéztük, milyen időjárás várható Európában és a Föld északi féltekéjén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 17:19
×
×
×
×