eur:
392.77
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A 2020. november 18-án készült és november 22-én közreadott képen védőruházatot viselő dolgozó lép be a moszkvai Krilatszkoje Jégpalotában kialakított ideiglenes kórházba, amelyet a koronavírussal fertőzött páciensek ápolása céljából hoztak létre.
Nyitókép: MTI/AP/Pavel Golovkin

Koronavírus - kiderül, honnan szabadult a világra a járvány

Valamennyi feltételezést vizsgálja a koronavírus okozta Covid-19 betegség eredetével kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - közölte pénteki genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, miután Washington bejelentette, hogy felül kívánja vizsgálni a WHO vezette küldöttség kínai útján összegyűjtött adatokat.

A küldöttség, amely egy évvel a járvány kitörése után négy hetet töltött Kínában a Covid-19-járvány eredetét kutatva, a héten közölte, hogy nem vizsgálódnak tovább abban a kérdésben, hogy a vírus egy laboratóriumból került volna ki, mert ez nagyon valószerűtlen.

A korábbi, Donald Trump vezette amerikai kormányzat gyanúja szerint a vírus egy kínai laboratóriumból "szökött meg", amit Peking hevesen cáfol.

"Felmerültek kérdések azzal kapcsolatban, hogy elvetettünk-e egyes feltételezéseket. Miután beszéltem a csapat néhány tagjával, megerősítem, hogy valamennyi feltételezés nyitott, és további elemzést és tanulmányozást igényel"- mondta Tedrosz.

"A munka egy része túllép a csapat megbízatásán. Mindig is mondtuk, hogy a küldöttség nem fog minden kérdésre választ találni, de fontos információhoz jutott, amely közelebb visz bennünket a Covid-19 eredetének megismeréséhez" - tette hozzá a főigazgató.

Tedrosz közölte, hogy a küldöttség összefoglaló jelentését legkorábban a jövő héten teszik közzé, a végleges jelentés hetek múlva készül el. Mindkettőt nyilvánosságra hozzák.

A küldöttség közölte, hogy fő feltételezése szerint a koronavírus denevértől származik, de több lehetőség is van arra vonatkozóan, hogyan került át az emberre, először valószínűleg más állatfajokat fertőzött meg.

A Trump-kormányzat a közép-kínai Vuhanban működő laboratóriumot okolta, azt sejtetve, hogy egy ott tanulmányozott vírus kikerült az intézményből. Kína sokáig azt hangoztatta, hogy a Vuhani Virológiai Intézetben sosem volt SARS-CoV-2 nevű vírus.

Peter Ben Embarek, a küldöttség vezetője a pénteki sajtótájékoztatón kijelentette, amikor rákérdeztek, miért nem hiszik, hogy a laboratórium volt a forrás, a vuhani laboratórium tudósai azt mondták a küldöttségnek, nem volt ilyen vírusuk. Ha a járvány előtt tanulmányozták volna, az nem maradt volna titokban.

"A laboratóriumi kutatók, akik új vírusokat fedeznek fel, szokás szerint azonnal publikálták volna a felfedezéseiket. Ez általános gyakorlat világszerte, különösen az új, érdekes vírusok esetében" - mondta a küldöttségvezető.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×