eur:
385.78
usd:
354.84
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: Twitter/Reuters

Hatalmas pusztítást végzett egy gleccserszakadás, sokan eltűntek

Vészhelyzet alakult ki vasárnap az észak-indiai Uttarakhand államban, sok lakost kitelepítenek otthonából az árvízveszély miatt, 100-150 ember eltűnt - közölték helyi tisztségviselők.

Az egyik himalájai gleccserről leszakadó jég megrongálta a Risi Ganga folyón működő vízerőművet, a folyó vízszintje folyamatosan emelkedik - közölte a helyi rendőrség.

A Reuters hírügynökség idézett egy szemtanút, aki elmondta: a gleccserlavina olyan gyorsan jött, hogy képtelenség volt bárkit figyelmeztetni, ha az útjában volt. "Úgy éreztem, engem is el fog sodorni" - mondta a Raini faluban élő. Félő, hogy sokan meghaltak, akik az erőműben dolgoztak, vagy fát gyűjtöttek a környéken, állataikat legeltették - tette hozzá.

Az indiai hatóságok még Újdelhiből is küldtek egy helikopteres mentőcsapatot a helyszínre.

Helyi lakosok a közösségi médiára feltettek már néhány felvételt, amelyen látható a jég és a víz pusztítása.

Uttarakhand (2007. január 1-je előtt Uttaráncsal) államot 2000-ben alakították ki, előtte a terület Uttar Prades államhoz tartozott. A területen gyakran történnek villámárvizek és földcsuszamlások. 2013-ban a rekord mennyiségű eső árvizet idézett elő, és csaknem hatezer ember halálát okozta.

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 12:15
×
×
×
×