eur:
393.07
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Sebastian Kurz osztrák kancellár érkezik az Európai Unió kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. október 2-án, a tanácskozás második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/Olivier Matthys

Ausztriában járvány a járványban helyzet jöhet

Az osztrák kancellár az uniót sürgeti.

Sebastian Kurz a csütörtöki EU-csúcs előtt újra a koronavírus elleni oltóanyagok minél gyorsabb engedélyeztetését szorgalmazta az Európai Unióban - írták az osztrák lapok.

"Tényleg minden hét számít, hogy emberéleteket és munkahelyeket mentsünk meg! Európa nem maradhat le"

- hangsúlyozta a kancellár az uniós állam-, illetve kormányfők videós csúcsértekezlete előtt.

Ez alkalomból Sebastian Kurz és további három uniós kormányfő - a dán Mette Frederiksen, a görög Kiriákosz Micotákisz és a cseh Andrej Babis - levelet intézett Charles Michelhez, az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökéhez. "Véleményünk szerint az Európai Tanácsnak csütörtökön határozott jelzést kell adnia az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felé annak biztosítása érdekében, hogy az oltóanyagok engedélyeztetési eljárása - nemcsak az Oxford/AstraZeneca, hanem minden más, a jövőben bejelentkező gyógyszergyártó cég esetén - olyan hatékonyan működjön, amennyire ez lehetséges" - írták a levélben.

Hangsúlyozták, hogy Európa világméretű egészségügyi válsághelyzetben van, és az unió ügynökségeitől is gyors és hatékony munkát várnak el. "Elvárjuk továbbá a gyógyszergyártó cégektől, hogy amint megkapták az engedélyt, álljanak készen a szállításra" - áll a levélben. Ez már csak azért is fontos, hogy az Európai Bizottság által célként megnevezett 70 százalékos átoltottság nyárig teljesíthető legyen - vélik egyöntetűen a kormányfők.

Eközben Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatóján aggodalmát fejezte ki a koronavírus brit változatának ausztriai terjedését illetően.

"Kialakulhat a járvány a járványban helyzet"

- fogalmazott a miniszter. Ezért még nagyobb hangsúlyt fektetnek a PCR-tesztek DNS vizsgálatára, és kiemelten figyelnek a szennyvíztisztítókban fellelhető koronavírus-örökítőanyag mennyiségére.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1702 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 399 798 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1946, az intenzív kezelésre szorulók 340-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 51-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7288-ra emelkedett.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×