eur:
397.09
usd:
356.41
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Horvát rendőr ellenőrzi egy járművezető okmányait Zágrábban 2020. március 24-én. Horvátországban mozgást korlátozó intézkedéseket vezettek be, részleges boltzár lépett életbe, bezártak az éttermek és a kávézók, valamint betiltották az 5 főnél nagyobb összejöveteleket.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Templomzártól maratoni téli szünetig - így korlátoz most Európa

Számos országban már most január végéig tartó zárás mellett törtek lándzsát. Covid-következmények katalánoktól ukránokig.

"Elfelejthetjük a január 20-ai nyitást. Ez nyílt titok" - fogalmazott az egyik francia vendéglátó-ipari képviselet elnöke azt követően, hogy az ágazat küldöttsége a gazdasági miniszterrel találkozott. A kormányzati bejelentés csütörtökre várható.

Németországban január 30-ig meghosszabbítják az érvényben lévő korlátozásokat és újabb szigorításokat is bevezetnek. A fertőzési gócpontokban korlátozzák a helyiek mozgásterét, továbbra is zárva tartanak az iskolák és az óvodák, és bezárják az üzemi konyhákat.

Nagy-Britanniában a kormány Anglia egész területére szigorításokat rendelt el. A lakosok csak a legindokoltabb esetekben hagyhatják el otthonukat, munkába is csak azok járhatnak, akiknél az otthoni munkavégzés nem megoldható. A skót kormány csaknem egyhavi zárlatot rendelt el.

Bezárják a vallási intézményeket

és az iskolák is jórészt online oktatásra állnak át. Írországban a kormány szerdán elrendelte csaknem az összes iskola bezárását legalább három hétre a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Ugyanilyen szünetet rendelt el az építkezésekre vonatkozóan.

Ausztriában a kormány terveivel ellentétben január 24-éig tart a teljes zárlat, a 24 órás kijárási korlátozás, január 18-án azonban a gyerekek visszatérhetnek az iskolákba.

Olaszország január 7-től váltakoznak a korlátozások és oldások.

Két napra napközben feloldják a kijárási tilalmat, újranyitnak az üzletek és elvitelre dolgozhat a vendéglátás is. Hétvégén viszont nem lehet elhagyni a településeket, zárva tartanak a kereskedelmi központok és éjszaka is érvényes a kijárási tilalom.

Spanyolország Katalónia tartományában csütörtöktől 10 napra újabb korlátozásokat vezetnek be. Bezárják a bevásárlóközpontokat, az edzőtermeket, hétvégenként a nem létfontosságú szolgáltatások sem működhetnek és korlátozzák a települések közötti szabad mozgást is.

Horvátországban sem tervezik a korlátozások enyhítését, a szlovén kormány pedig jjanuár 13-ig hosszabbította meg az intézkedéseket, amely többek között az üzletek zárva tartására, a lakhelyelhagyási és az éjszakai kijárási tilalomra vonatkoznak.

Ukrajnában január 8-án lép életbe egy háromhetes szigorított karantén. Az üzletekben kizárólag élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodási, és illatszereket, állateledeleket, magvakat és növényvédőszereket lehet árusítani, ruhaneműket, sajtótermékeket azonban nem.

Január 24-ig az oktatás is szünetel.

Itthon a korlátozások jelenleg január 11-ig vannak érvényben, a kormány ezen a héten dönt a továbbiakról.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×