eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Kihalt a prágai Károly híd 2020. december 19-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében Csehországban az előző nap éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Jön az eddigi legnagyobb szigor a cseheknél

Gyakorlatilag lezárják a tízmilliós országot az ünnepi időszakra.

Bezáratja a nem alapvető fontosságú üzleteket, szolgáltatásokat és síterepeket, és szigorúbb kijárási tilalmat vezet be vasárnaptól a cseh kormány, megelőzendő, hogy ismét növekedjen a koronavírusos fertőzöttek és a fertőzés miatt kórházi ellátásra szorulók száma - jelentette be szerdán Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter.

Elmondta: a kormány jóváhagyta a legmagasabb szintű készültséget, így szigorúbb korlátozásokat vezethetnek be, amelyek gyakorlatilag lezárják a 10,7 millió lakosú országot az ünnepi időszakra.

Csehországban megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma december során, épphogycsak azután, hogy a kormány enyhített a korlátozásokon a hónap elején. Csehország egyike azoknak az európai országoknak, amelyekben a leginkább megugrott a fertőzöttek száma októberben és novemberben.

Kedden 10 ezer fölé emelkedett az újonnan fertőzöttek napi száma, először november 6. óta.

Az országban ismét bezárták a bárokat és éttermeket, az újabb korlátozások a kiskereskedelmi üzleteket és szolgáltatásokat fogják sújtani, például a fodrászszalonokat. A nélkülözhetetlen árukat értékesítő boltok nyitva maradnak, a bevásárlóközpontokban is csakis alapvető fontosságú termékeket lehet árusítani. Egyéb termékeket a világhálón keresztül lehet rendelni.

  • Az éjszakai kijárási tilalom az eddigi 23 óra helyett 21 órától lesz érvényben,
  • a nyilvános összejövetelek két főre korlátozódnak a családon kívül.
  • A vallási összejöveteleken az ülőhely-kapacitás legfeljebb 10 százalékát használhatják ki. A sífelvonókat lezárják.
  • Az iskolákban csak az első és második osztályosok térhetnek vissza az osztálytermekbe karácsony után, a többi tanuló távoktatásban folytatja.

Blatny elmondta, hogy a kormány január első hetében ül össze, hogy felülvizsgálja az intézkedéseket, amelyek január 10-ig érvényesek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×