eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Parkoló kamionok sora az úton, Folkestone közelében 2020. december 21-én, miután a doveri kikötőt bezárták. Ennek oka, hogy a Nagy-Britanniában felbukkant új koronavírus-változat gyors terjedése miatt a francia kormány éjféltől 48 órára megtiltotta mindenkinek, a teherautóvezetőket is beleértve a beutazást a szigetországból.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Az EU is megszólalt a brit utazási tilalmak ügyében

Az Európai Bizottság az Egyesült Királyságra vonatkozó utazási tilalmak egyes esetekben történő enyhítését javasolta az unió mind a 27 országának. A tilalmat azért vezette be néhány ország, mert Délkelet-Angliában a koronavírusnak egy új, a korábbi variánsoknál 70 százalékkal fertőzőbb változata bukkant fel.

Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos sajtóközleményben kiemelte: a jelenlegi kockázatok miatt a tagállamoknak továbbra is összehangolt lépéseket kell tenniük az Egyesült Királyság és az EU között nem alapvetően szükséges utazások megakadályozása érdekében.

Ugyanakkor az általános utazási tilalmak nem gátolhatják az unió és az Egyesült Királyság polgárait abban, hogy visszatérjenek otthonaikba. "A repülőjáratok és vonatközlekedés tilalmát ilyen esetekben fel kell oldani, mivel biztosítanunk kell az alapvető céllal történő utazások lehetőségét, és el kell kerülnünk az ellátási láncok megszakadását" - hívta fel a figyelmet Reynders.

A bizottság többek között arra kötelezné azokat, akik alapvető céllal utaznak, hogy 72 órával az utazás megkezdése előtt csináltassanak koronavírus tesztet, így elkerülhetik a karantént. A nemzetközi szállításban dolgozókat mentesíteni kell a határokon átnyúló utazási tilalom, valamint a tesztelési és karanténkövetelmények alól, továbbá a tranzitutasok karanténkötelezettségét is fel kell oldani - szögezte le a bizottság.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×