eur:
393.46
usd:
365.46
bux:
0
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Nyitókép: Pixabay.com

Salát Gergely: ha folyamatosan ellenségként kezeljük Kínát, azzá lesz

1,4 milliárd kínai ambícióját nem lehet elnyomni, márpedig a külvilág tette naggyá Kínát - fogalmazott a Föld legnagyobb országával kapcsolatos "párttagbotrányocska" kapcsán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető Kína-szakértője.

1,9 millió kínai kommunista párttag nevét, párton belül elfoglalt helyét, munkahelyét és egyéb adatait tartalmazza egy most kiszivárgott lista, amely egy ausztrál hírlap birtokába került.

A listán szereplő személyek amerikai, brit és ausztrál nagykövetségeknél, illetve nemzetközi nagyvállalatoknál dolgoztak, ahol egyes vélekedések szerint akár kémkedhettek is a kínai állampárt számára.

"Hogy milyen lista ez, és ki szivárogtatta ki, a dolog természetéből adódóan nem tudhatjuk, nagyon úgy tűnik, hogy

valaki megszerzett egy párttaglistát, és megpróbálja valamiféle szenzációként eladni,

mondván, mindenféle vállalatoknál olyan emberek dolgoznak, akik a Kínai Kommunista Párt tagjai. Ez nyilván jól illeszkedik abba az általános képbe, amit bizonyos erők próbálnak terjeszteni, hogy a kínaiak nyomulnak, és el akarják foglalni a világot, a Kínai Kommunista Párt mindenhol jelen van" - értékelte a helyzetet az InfoRádióban Salát Gergely Kína-szakértő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője.

Vagyis hogy a listában nincs semmi "pláne", mivel az, hogy valaki párttag, menő dolognak számít Kínában, aki karriert szeretne, belép,

a párttagság "nem egy szuperérzékeny adat",

akik kínai párttagokat foglalkoztatnak, Salát Gergely szerint egészen biztosak lehettek ebben.

Hogy ezen személyek részéről történhetett-e kémkedés, arról úgy véli, érthetetlen ilyen összefüggéseket gyártani, hogy valaki párttag és kém.

"Aki tudja, hogyan működnek a titkosszolgálatok, azt is tudják, Kínában nem kell ahhoz párttagnak lenni, hogy hogy valaki kém legyen, és nem minden párttag kém. A kettő között nincs kapcsolat. Természetesen mindig nemzetbiztonsági kockázat, hogy egy adott ország követségén kik dolgoznak, de erre van a követségeken biztonsági szolgálat, hogy ezt a kockázatot kiszűrjék" - ecsetelte.

Hogy a szóban forgó híradás és aközött van-e összefüggés, hogy az Egyesült Államok szigorította a vízumkiadást a Kínai Kommunista Párt tagjai és azok családtagjai számára, arról azt mondta, "inkább

az egész Kínai-ellenes hadjárathoz van köze, minden héten megjelenik valami botrányocska".

A propaganda élén az amerikai politikai és gazdasági elitjét látja, illetve mindazokat, akik Kínában versenytársat látnak, de az Salát Gergely szerint is igaz, hogy "Kína elkezdett világpolitikai kihívóként viselkedni".

"De ettől Kína nem fog eltűnni, van ott 1,4 milliárd ember, aki szorgalmas, szeret dolgozni és tenni azért, hogy jobban éljen. 1,4 milliárd ember ambícióját eltüntetni nagyon nehéz. A befektetésekkel, a kereskedelmi transzferrel, a külpiaci vonzásba beleszeretéssel épp a külvilág tette naggyá Kínát. Most már ez a szellem kiszabadult a palackból. Egyértelmű, hogy valamilyen együttélést, modus vivendit kéne kidolgozni a kínaiakkal, mert bár nem feltétlenül ellenségesek a világgal, azzá tehetők, ha folyamatosan ellenségként kezeljük őket" - mondta Salát Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Teljesen megváltozhat az Ukrajnával kapcsolatos politika a nyugati atomhatalomban, Kijevet bombázták az éjjel az oroszok – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Teljesen megváltozhat az Ukrajnával kapcsolatos politika a nyugati atomhatalomban, Kijevet bombázták az éjjel az oroszok – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Vasárnap zajlottak a nemzetgyűlési választások Franciaországban, ahol az előzetes várakozásoknak megfelelően a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) szerezte a legtöbb szavazatot. Az eredmények egyben azt is jelentik, hogy a szélsőjobboldali formáció előretörése átalakíthatja az Ukrajnával kapcsolatos párizsi politikát is. Az RN vezető politikusai korábban több alkalommal is azt mondták, hogy nem fogják megengedni, hogy francia katonák menjenek a kelet-európai országba. Közben folytatódtak az orosz rakétatámadások, az éjjel Kijev területét érték csapások. Cikkük folyamatosan frissül a háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×