eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkban plexiüvegfal mögött egy bécsi sajtóértekezleten 2020. november 14-én. Itt a koronavírus-járvány miatt újabb korlátozó intézkedéseket jelentettek be: egész napra kiterjesztik a kijárási korlátozást, továbbá bezárnak és digitális oktatásra állnak át az iskolák, valamint csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva.
Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Ausztria: kinyitottak az üzletek!

Közben tart a tartományi szintű tesztelési kampány. A kancellár és a főpolgármester közösen teszteltette magát.

A november 17-e óta tartó, a koronavírus-járvány fékezését célzó zárlat után hétfőn kinyitottak az üzletek, és megkezdődött a tanítás az iskolák alsó tagozatain Ausztriában. Sebastian Kurz kancellár és Michael Ludwig, Bécs polgármestere azonban a közös tesztelést választotta a bevásárlókörút helyett.

Kurz és Ludwig délelőtt közösen keresték fel a főváros egyik legnagyobb, a Práternél létesített "tesztutcáját" (Messe Wien), hogy ezzel is felhívják a figyelmet

a tömeges tesztelés fontosságára,

és minél nagyobb részvételre buzdítsák a lakosságot. Mindkettőjük teszteredménye negatív lett.

A múlt hét végi tartományi teszteléseken csak közel 30 százalék volt a részvétel. A kancellár ezért hétfőn újra hangsúlyozta: "Minél többen jönnek el, és teszteltetik magukat, annál nagyobb az esélye, hogy elkerüljük az esetleges harmadik zárlatot, illetve enyhíthessünk a most még életben lévő korlátozásokon."

Ludwig pedig köszönetet mondott mindazoknak, akik tevékenyen részt vesznek a tömeges tesztelés gördülékeny lebonyolításában, és méltatta az együttműködést az állam, a főváros, valamint az egészségügyi szervezetek, a rendőrség és a hadsereg között.

A hétfőn újra megnyitott kereskedelmi és szolgáltatóipari egységekben a maszkviselésen túlmenően új előírás, hogy

10 négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat.

A rendet fokozott rendőri jelenléttel kívánják biztosítani.

Az iskolákban az első 8 évfolyamon újra megkezdődött az oktatás, de a 10 éven felüli gyerekeknek kötelező a maszkviselés a tantermekben is.

Újra engedélyezett a szabadtéri egyéni sportolás, de a sípályák megnyitására karácsonyig még várni kell.

A 24 órás kijárási korlátozást éjszakaira enyhítették,

hétfőtől már csak az este 8 órától reggel 6 óráig terjedő idősávra vonatkozik.

Kinyithattak a múzeumok és a könyvtárak is. Továbbra is zárva maradnak azonban a színházak, a mozik, az egyéb kulturális és sportlétesítmények, a szállodák, az éttermek, a lokálok és a bárok. Az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt és italt, és idén a karácsonyi vásárok sem nyithatták meg kapuikat.

Ausztriában a napi új megbetegedések száma - a közel egy hónapig tartó teljes zárlatnak köszönhetően - tízezerről háromezer alá csökkent. Hétfőn 2263 új fertőzöttet jelentettek, és a halálos áldozatok száma 108 fővel emelkedett.

A koronavírus-járvány kezdete óta 303 063-an fertőződtek meg Ausztriában, és 3840-en haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×