eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Nyitókép: Pixabay

200 millió eurós EU-hitel érkezik a munkahelyek védelmére

Mintegy 70 milliárd forintnyi 15 éves európai uniós hitelhez jut kedden Magyarország, aminek nagy részét a járvány következtében veszélyeztetett munkahelyek védelmére fordíthat – értesült a brüsszeli Bruxinfo.

A 200 millió eurós EU-hitel az első része lesz annak a valamivel több mint félmilliárd eurós keretnek, amelynek folyósításáról a közelmúltban született megállapodás az Európai Bizottság és a magyar kormány között. A magyar fél egyébként eredetileg – még augusztusban – egymilliárd eurós hitelre jelentett be igényt.

A leendő teljes hitelkeret mintegy felét egészségüggyel kapcsolatos kiadásokra lehet majd fordítani, míg a maradék részből több mint 110 millió euró (mintegy 38 milliárd forint) a február eleje óta a munkahelyvédelmi programok keretében tett kormányzati intézkedések utólagos finanszírozását szolgálhatja.

Az Európai Bizottság a járvány okozta gazdasági kártételek enyhítésére az úgynevezett „SURE-program” keretében bocsát ki a pénzpiacon kötvényeket. Ezek bevételeit

olyan részmunkaidős vagy rövid távú munkahelyvédelmi intézkedések finanszírozására szánják, amelyekkel megelőzhetők a tömeges elbocsátások.

A brüsszeli testület múlt kedden 8,5 milliárd euró értékben bocsájtott ki – sorrendben most harmadszor – SURE-kötvényt, ebből jut 200 millió Magyarországnak is. Emlékezetes, hogy a kötvényprogram elindítása a járvány okozta tavaszi gazdasági leállásokra válaszul merült fel, és bevezetését hosszú vita előzte meg, mivel a közösségi szintű finanszírozás korábban nem támaszkodott hitelfelvételre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 13:44
×
×
×
×