eur:
397.22
usd:
356.74
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Bezárt londoni üzlet előtt egy járókelő 2020. november 6-án. Az előző nap léptek életbe a koronavírus-járvány miatt Nagy-Britanniában bevezetett szigorított korlátozó intézkedések, amelyek szerint az emberek csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat, mint például a sürgősségi vagy a tervezett orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Javul a helyzet Nagy-Britanniában

A legfrissebb adatok szerint jelentősen csökkent az új koronavírus-fertőzések és a Covid-19 betegség okozta halálozások száma a szigetországban.

A brit egészségügyi minisztérium összesítése szerint az elmúlt 24 órában 12 155 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív. Egy nappal korábban 15 871 új koronavírus-fertőzést mutattak ki tesztekkel.

Az elmúlt hetekben rendre - és általában jelentősen - meghaladta a húszezret a naponta újonnan kiszűrt nagy-britanniai koronavírus-fertőzések száma. A legutóbbi csúcsot november 12-én mérték: aznap 33 470 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki.

Az egészségügyi tárca vasárnap esti ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 106 565 új koronavírus-fertőzést azonosítottak országszerte, 36 162-vel, 25,3 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány őszi felfutásának legintenzívebb szakaszában 200 ezer környékén mozgott a hetente újonnan kiszűrt fertőzések száma.

A vasárnap este zárult 24 órában 215 olyan halálesetről érkezett bejelentés, amelynek közvetlen oka a Covid-19 betegség volt. Nemrégiben még rendre ötszáz feletti napi halálozási számokat jelentettek a brit egészségügyi hatóságok.

Nagy-Britanniában a kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - eddig 57 949 halálos áldozata van a Covid-19 betegségnek.

Az eddig elvégzett koronavírus-tesztek száma megközelíti a 40 milliót; ezek közül 1 617 327-nek az eredménye lett pozitív.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) jelenleg érvényes számításai alapján az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagában 0,9 és 1 között van.

Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 9-10 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis nem gyorsul, sőt valószínűleg lassul a járvány terjedése.

Augusztus óta most jár először 1 alatt a becslési sáv alsó értéke.

A SAGE számítási módszertana szerint a 0,9-1 közötti R rátából arra lehet következtetni, hogy az új koronavírus-fertőzések száma a becslési sáv felső, 1-es szélsőértéke esetén sem emelkedik napi összevetésben, a 0,9-es alsó becslési érték esetén viszont 2 százalékkal csökken minden egyes nap.

A SAGE a múlt héten 1-1,1, egy héttel korábban 1,1-1,3 közötti R rátát valószínűsített országos átlagban.

A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett az R mutató, vagyis akkoriban tíz fertőzött átlagosan 35 embernek adhatta tovább a vírust. Ez exponenciális ütemben gyorsuló terjedési sebességet jelzett.

A visszamenőleges számítások alapján áprilisban valószínűleg meghaladta a százezret a naponta bekövetkező új koronavírus-fertőzések száma Nagy-Britanniában, bár az akkor még igen szűkös tesztelési kapacitással ennek csak a töredékét lehetett kiszűrni.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×