eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Ludovic Orban román miniszterelnök (jobbra, lent) és Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője (b) a bukaresti parlamentben 2020. február 24-én. Ezen a napon a román alkotmánybíróság a PSD-nek adott igazat a miniszterelnök-jelöléssel kapcsolatos jogvitában. A bírói testület ezzel ellehetetlenítette, hogy Klaus Iohannis államfő szándékosan idézzen elő olyan válságot, amely – két meghiúsult kormányalakítási kísérlet után – felhatalmazza őt a parlament feloszlatására.
Nyitókép: illusztráció - Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője (MTI/EPA/Robert Ghement)

Lapinformáció szerint a PSD félreállítja a Dragnea-korszak meghatározó politikusait

A bukaresti parlament legnagyobb frakciójával rendelkező, tavaly óta ellenzékbe vonult Szociáldemokrata Párt (PSD) félreállítja a korrupcióért bebörtönzött Liviu Dragnea volt pártelnök idején meghatározó szerepet játszott politikusait, többek között Viorica Dancila volt miniszterelnököt sem jelöli befutó helyen a december 6-i parlamenti választásokon – írta a Hotnews.ro hírportál.

Romániában csütörtökön jár le a jelöltállítás határideje. A hírforrás szerint a párt utolsó miniszterelnökén és államfő-jelöltjén kívül Florin Iordache volt igazságügyi miniszter, Serban Nicolae volt szenátusi frakcióvezető, Camen Dan volt belügyminiszter, Ecaterina Andronescu, illetve Liviu Pop volt oktatási miniszter és a PSD több más közismert politikusa is búcsút mondhat a parlamenti mandátumnak.

A Hotnews szerint egyrészt leszámolásról, másrészt arculatváltásról van szó: az új pártvezetés azoktól próbál megszabadulni, akik miatt jobboldali ellenfelei a korrupt politikusok védelmezőjeként bélyegezték meg a PSD-t.

Marcel Ciolacu pártelnök szerint a PSD képviselői és jelöltlistáin egyetlen bűnvádi eljárás alatt álló politikus sem szerepel.

A szociáldemokrata pártelnök szerint azok kerültek fel a jelöltlistákra, akik egyrészt élvezik saját területi szervezetük támogatását, másrészt megfelelnek a PSD feddhetetlenségi és hozzáértési feltételeinek.

A szakmaiságot előtérbe helyező arculatváltás jeleként a PSD több megyében is a koronavírus-járvány kapcsán is reflektorfénybe került, nagy tekintélynek örvendő orvosokat tett a jelöltlisták élére: Bukarestben a Romániát az egészségügyi világszervezetben képviselő Alexandru Rafila professzor vezeti a PSD képviselőházi jelöltlistáját, a szenátusi listán pedig – Gabriela Firea leköszönő bukaresti főpolgármester után – a második helyen Adrian Streinu-Cercel, a fővárosi járványkórház igazgatója szerepel. Maros megyében Leonard Azamfirei, az orvosi és gyógyszerészeti egyetem rektora vezeti a PSD szenátusi jelöltlistáját.

A PSD 2016-ban az érvényes voksok több mint 45 százalékával nyerte meg a parlamenti választásokat. A tavalyi európai parlamenti választásokon a szociáldemokraták támogatottsága 22 százalékra esett vissza, és az idén szeptemberben megrendezett önkormányzati választásokon a megyei jelöltlistákra leadott voksok 23 százalékát szerezte meg, mintegy hét százalékkal kevesebbet, mint a parlamenti választások megnyerésére is legesélyesebbnek tartott, tavaly óta kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×