eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pxhere

Drasztikus döntés: Félig leállítják Szlovéniát

Néhány korlátozás már csütörtöktől, az ország lezárására vonatkozók szombattól érvényesek, miközben ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában. Horvátországban minden nem szükséges találkozást el kell kerülniük az embereknek.

Járványügyi szakemberek a múlt héten teljes országos lezárást javasoltak a kormánynak, amely szerint a bevásárlóközpontokat és szállodákat is be kellene zárni, de a kabinet korábban úgy döntött: olyan intézkedések hoznak, amelyek megpróbálnak egyensúlyt teremteni a vírus terjedése és a gazdasági aktivitás között.

A miniszterelnök a kormányülést követően csütörtökön bejelentette:

mégis tovább szigorítanak.

Szombattól egy hétig bezárják a nem alapvető fontosságú boltokat, a vendéglátóhelyeket és a szállodákat, néhány kivétellel pedig az óvodákat és a diákotthonokat.

Hozzátette: vizsgálják az új koronavírus tömeges tesztelésének lehetőségét is. Kezdetben a veszélyeztetett csoportokat, majd az egész lakosságot tesztelésnek vetik alá - hangsúlyozta.

A kormányfő felszólította a gazdasági szereplőket, hogy amennyiben tehetik, otthonról végezzék el munkájukat. Ahol ez nem lehetséges, ott szigorúan be kell tartani a vírus terjedésének megakadályozására szolgáló összes megelőző intézkedést - húzta alá.

Jansa kitért Angela Merkel német kancellárral videókapcsolat útján folytatott kora délutáni tárgyalása is.

Szavai szerint Németország segítséget ajánlott Szlovéniának a járvány legyőzéshez. Ez a segítség orvovi eszközökre, köztük lélegeztetőgépekre vonatkozik, nem személyzetre - mondta, majd hozzáfűzte: Németország is munkaerőhiánnyal küzd az egészségügyi ellátórendszerben.

A kormány által csütörtökön közzétett adatok szerint szerdán 1663-mal 17 646-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hét beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 207-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 357-en vannak kórházban, közülük 62-öt ápolnak intenzív osztályon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×