eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Három évtizede nem volt olyan meleg az Antarktiszi-félszigeten, mint idén

Több mint három évtizede nem volt olyan meleg az Antarktiszi-félszigeten, mint idén - közölte a Santiago de Chile-i Egyetem.

A hőmérséklet az egész félszigeten több mint 2 százalékkal haladja meg a szokásost. A félsziget északi csücskén idén eddig nulla fok fölött volt az átlaghőmérséklet, amire 31 éve nem volt példa - idézik Raul Cordero klimatológust, az egyetem antarktiszi kutatócsoportjának (USACH) vezetőjét a chilei Antarktiszi Intézet (INACH) hét végén kiadott közleményében.

A klímakutató szerint az adat aggasztó, mert azt jelezheti, hogy a térség 20. század végi gyors ütemű felmelegedése, amely megállni látszott az elmúlt két évtizedben, újraindulhat.

A György király-szigeti meteorológiai állomás mérései szerint idén négy hőhullám vonult végéig a térségen: egy (az ottani) nyáron, kettő ősszel, egy pedig a tél kellős közepén. Összesen 34 napon mértek "extrém meleget". Az antarktiszi télben, amikor a legalacsonyabbak a hőmérsékletek, idén előfordultak 5 fokos melegek is, ami megakadályozta a Maxwell-öböl befagyását.

A félsziget az Antarktisz legészakibb, Dél-Amerikához legközelebb fekvő része, ahol több ország is működtet kutatóállomást.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×