eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára beszél a párt központi biztosságának ülésén Phenjanban 2020. augusztus 19-én. Észak-Korea új ötéves tervet készül elfogadni a kormányzó Koreai Munkapárt januári kongresszusán. Legutóbb ilyen kongresszust négy éve tartottak.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Bocsánatot kért Kim Dzsong Un

A lelőtt dél-koreai tisztségviselő ügyét sajnálatos esetnek nevezte.

Bocsánatot kért Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a dél-koreai néptől, miután északi katonák a héten agyonlőttek egy dél-koreai tisztségviselőt, aki északi vizekre tévedt - közölte a szöuli nemzetbiztonsági hivatal vezetője.

Szu Hun újságíróknak azt mondta, Kim Dzsong Un sajnálatosnak nevezte az esetet,

"amelynek soha nem lett volna szabad megtörténnie",

valamint hozzátette, hogy Phenjan a lépést a koronavírus-járvány elleni védekezéssel indokolta. Azt is elmondta, hogy Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un nemrég több levelet váltott egymással.

Az észak-koreaiak által lefolytatott vizsgálat szerint a két országot elválasztó tengeri határnál járőröző katonái lövéseket adtak le egy arra tévedt dél-koreai hajóra. Hozzátették, hogy ezt követően a dél-koreai védelmi minisztérium állításával ellentétben nem a holttestet, hanem "a tengeren hánykolódó felszerelést" égették el, a vírus elleni védekezés jegyében. A jelentés leszögezi azt is, hogy a katonák az ilyen esetekben alkalmazandó előírás szerint jártak el.

A dél-koreai halászati minisztérium 47 éves tisztviselője hétfőn délelőtt tűnt el egy megfigyelőhajóról a két Korea tengeri határának közelében. A dél-koreai védelmi tárca részéről azt mondták, a férfira Észak-Korea talált rá a saját területi vizein, brutálisan meggyilkolták, majd a holttestét elégették.

Legutóbb 2008-ban lőttek agyon Észak-Koreában dél-koreai civilt. Akkor az észak-koreai turistaparadicsomnak számító Kumgang-hegyen nyaraló egyik dél-koreai turistát lőttek le, aki lezárt területre tévedt.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×