eur:
392.91
usd:
363.35
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A 2019. szeptember 9-én készült és 2020. július 17-én közreadott képen Ruth Bader Ginsburg, az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság legidősebb tagja előadást tart a Chicagói Egyetemen. A 87 éves Ginsburg bejelentette, hogy ismét kiújult rákbetegségével kezelik.
Nyitókép: Tannen Maury

Meghalt az amerikai alkotmánybíróság legidősebb tagja

A bírót a női jogok egyik élharcosaként és a liberálisok ikonjaként tartották számon az Egyesült Államok politikai és közéletében.

Elhunyt az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik tagja, a 87 éves Ruth Bader Ginsburg - jelentette be péntek este maga a bíróság, amely a szövetségi alkotmánybíróság szerepét tölti be az Egyesült Államokban.

"Ruth Bader Ginsburg bíró délután hunyt el washingtoni otthonában, a családja körében áttétes hasnyálmirigyrákban" - olvasható a legfelsőbb bíróság közleményében.

Ginsburg az alkotmánybíróság legidősebb tagja volt, 1993-ban, a demokrata párti Bill Clinton elnök jelölésére választották a taláros testület tagjává. A 2016-os választások idején - megsértve az alkotmánybírákra érvényes előírásokat - nyilvánosan véleményt formált politikai kérdésekben, a demokrata párti elnökjelölt, Hillary Clinton mellett.

Péntek éjjel az amerikai politikai élet személyiségei párthovatartozástól függetlenül méltatták őt.

Donald Trump elnök "nagyszerű asszonynak" nevezte,

s azt mondta: szomorúsággal tölti el a halála. A minnesotai kampánykörúton lévő Trump a kíséretében lévő újságíróknak úgy fogalmazott: Ginsburgnak "kivételes élete volt".

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője szintén kifejezte részvétét, és közleményben szögezte le, hogy kész megszervezni a szenátusi szavazást Ginsburg utódjáról, amennyiben Trump elnök jelöli az új bírát. "Ígéretet tettünk arra, hogy együtt dolgozunk Trump elnökkel, és támogatjuk programját, nevezetesen figyelemreméltó választásait a szövetségi bírói posztokra. Ígéretünket ezúttal is meg fogjuk tartani. Trump elnök jelöltjének joga lesz a szavazásra az Egyesült Államok szenátusában" - írta közleményében McConnell. A szenátus kisebbségben lévő demokrata párti csoportjának vezetője, Chuck Schumer ezt azonnal visszautasította a Twitteren, azzal érvelve, hogy Ginsburg utódjáról majd az elnökválasztás után kell dönteni.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje a sajtónak küldött nyilatkozatában szintén így foglalt állást. "A választóknak meg kell választaniuk az elnököt és az elnöknek javasolnia kell egy bírát a szenátusnak" - írta. Ruth Bader Ginsburg halála elemzők szerint drámaian megváltoztathatja a kilenctagú alkotmánybíróság összetételét. Eddig öt konzervatív és négy liberális bíró foglalt helyet a testületben, egy újabb - Trump által jelölt - konzervatív bíró "átbillentené" ezt a törékeny egyensúlyt a konzervatívok oldalára.

Ginsburg eddig már többfajta rákbetegséggel küzdött meg, de az elmúlt hónapokban többször is kórházi kezelésre kényszerült. Az amerikai elnök a napokban nyilvánosságra hozott egy olyan, 200 nevet tartalmazó listát, amelyen a lehetséges alkotmánybíró-jelölteket nevezte meg. A péntek éjjeli televíziós vitaműsorokban már azt latolgatták, hogy melyik bíró lehet az, akinek jelölését az elnök bejelenti.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) arról számolt be, hogy Ruth Bader Ginsburg a halála előtti napokban unokájának diktált nyilatkozatában állítólag azt mondta: nem akarja, hogy az utódját az elnökválasztás előtt válasszák meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×