eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Horvátországban tiltakozásokhoz vezetett a járványhelyzet

Az előző naphoz képest enyhén csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok csütörtöki jelentéséből.

Szlovéniában a napi esetek számának növekedése miatt szerdán este rendkívüli ülést hívott össze a kormány, amelyen a kabinet koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottsága is részt vett. Jelko Kacin szóvivő ezután a sajtónak úgy nyilatkozott: egyelőre nem vezetnek be új szigorításokat.

Bojana Beovic, a szakbizottság elnöke javasolta a kormánynak, hogy a 14 napos kötelező hatósági karantén időtartamát Ausztriához hasonlóan tíz napra csökkentse. Úgy vélte: ezzel enyhítenék azokat a gazdasági károkat, amelyeket a vállalkozók szenvednek el a szigorítások miatt.

Horvátországban a szigorítások megyénként változnak, és főleg a különböző rendezvényeken részt vevők számának korlátozására vonatkoznak. Ugyanakkor szabályozzák az éttermek, a kávézók és az éjszakai bárok működését is.

A Kvarner-öbölben és Isztriában csütörtökön egy órára bezártak az éttermek és a kávézók. A demonstráció célja azt volt, hogy a vendéglátóiparban dolgozók felhívják az illetékes hivatalok figyelmét arra, milyen károkat okoznak a gazdaságnak a járvány megfékezésre hozott rendeletek. Több ezer munkahely került veszélybe ebben az ágazatban - figyelmeztettek, valamint szolidaritásra hívták fel az állampolgárokat.

Vedran Jakominic, a kvarner-öböli és isztriai vendéglátósok egyesületének elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: az Európai Unión belül Horvátországban fizetik a legtöbb áruforgalmi adót (áfa) a vendéglátásban, 25 százalékot. Mint mondta, a csütörtöki akció nem demonstráció a szó szoros értelmében, inkább figyelemfelhívás a régóta húzódó problémákra. Továbbá aggodalmának adott hangot, hogy ha így folytatódik, tavaszra nem lesz munkájuk a vendéglátósoknak, egyrészt a különböző szigorítások, másrészt az emberek félelmei miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×