eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Szkopje elnéptelenedett főtere 2020. május 24-én, a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom idején. Míg a nyugat-balkáni országok többsége már június elsejétől megnyitja a határait, Szerbia pedig két napja várja ismét az országba látogatókat, Észak-Macedónia inkább óvatosan nyit a külvilág felé, és nem tervezi, hogy június közepénél előbb engedélyezi a ki- és belépést az országba.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Tizenkilenc miniszterrel állt fel az új észak-macedón kormány

A kormánypártoknak együttesen 62 képviselőjük van, eggyel több, mint amennyi az egyszerű többséghez szükséges.

Megszavazta az észak-macedón parlament az új kormányt vasárnap éjszaka; Zoran Zaev kabinetjének tizenkilenc minisztere van.

A 120 tagú törvényhozás 62:51 arányban támogatta a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM), a legnagyobb albán kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI), valamint a szintén albán kisebbségi Albánok Demokratikus Pártjának (DPA) koalícióját. A kormánypártoknak együttesen 62 képviselőjük van, eggyel több, mint amennyi az egyszerű többséghez szükséges.

A parlamenti vitában aktívan részt vett az ellenzék is, amely a szociáldemokratákat bírálva végül az új kormány ellen szavazott.

A szkopjei parlament februárban oszlott fel,

miután Zoran Zaev miniszterelnök lemondott, mert az Európai Unió a korábbi ígéreteinek ellenére nem kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával. Azóta ügyvezető kormány vezette a nyugat-balkáni országot.

Zoran Zaev a visszatérése után héttel csökkentette a miniszteri tárcák számát, így az új kormányt a miniszterelnök mellett tizenkilenc miniszter alkotja. A régi-új miniszterelnök közölte, a kormány legfőbb célja a gazdasági növekedés serkentése, az egészségügyi befektetések növelése, a koronavírus-járvány kezelése, a korrupció elleni küzdelem, valamint a szegénységi arány csökkentése lesz.

A szociáldemokraták és az albán kisebbség megállapodása értelmében előbb Zoran Zaev folytatja a miniszterelnöki munkát, a négyéves mandátum utolsó száz napjára viszont a tisztséget átadja az albán kisebbség egyik politikusának.

A minisztériumok közül hét jutott a kisebbségi pártoknak.

Észak-Macedónia lakosságának mintegy egyharmada albán nemzetiségű, a kisebbségi pártok közbenjárásának köszönhetően az utóbbi években egyre szélesebb körű jogokkal élhetnek az albánok is a nyugat-balkáni országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×