eur:
393.59
usd:
364.41
bux:
71891.95
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A román parlament szavaz Ludovic Orbannak, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének a miniszterelnök-jelöltségéről Bukarestben 2019. november 4-én. A törvényhozás szűk többséggel bizalmat szavazott a Klaus Iohannis államfő által felkért Orban kormányának. Orban hivatali elődje, Viorica Dancila szociáldemokrata kormányfő október 10-én bukott meg a parlament bizalmi szavazásán.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Épp a koronavírus mentheti meg a bukaresti kormányt

Pászkán Zsolt szerint az RMDSZ távol tarthatja magát a román kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványtól, de a román térfélen valószínűleg az utolsó pillanatban is "adják-veszik a szavazatokat".

A kormány "megbuktatásáról" szavaznak hétfőn Romániában, ennek esélyeiről kérdezte az InfoRádió Pászkán Zsoltot, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársát.

"50-50 százalék esélye van a bizalmi szavazásnak" - fogalmazott a szakértő. Szerinte "nem a Nemzeti Liberális Párton, illetve a hozzájuk csapódó Mentsétek Meg Romániát Szövetségen múlik az eredmény, és nem is a Traian Basescu egykori államfő Népi Mozgalom Pártján, hanem a szociáldemokratákon és szövetségesein, a Victor Ponta volt miniszterelnök által vezetett Pro Romanián, valamint a Tariceanu-vezette liberálisokon, hogy betartják-e az előírtakat, és papírforma szerint szavaznak. Külön nehezítő tényező Ponta szélkakas-viselkedésén túl az, hogy a Szociáldemokrata Párt sem egységes, másodsorban a frissen megválasztott pártelnök nem bírja a teljes frakció támogatását, ezért elképzelhető, hogy az elégedetlenkedők átszavaznak, hiszen titkos szavazásról lesz szó."

Mint hozzátette még, a Nemzeti Liberális Párt jelentős pénzeket költött szociáldemokrata polgármesterek, parlamenti képviselők "megvásárlására", ezért azt is elképzelhetőnek tartja, hogy

"adják-veszik a szavazatokat az utolsó órákban is".

Hogy lehet-e a mérleg nyelve az RMDSZ, arról Pászkán Zsolt azt mondta, a magyar párt szerinte nemmel fog szavazni vagy egyáltalán nem vesz részt benne, mert mint Kelemen Hunor pártelnök kifejezte, "az RMDSZ akármit csinál, ront a helyzetén" a szavazással.

"Ez a román politikai eliten belüli adok-kapok része, ebben

az RMDSZ-nek, illetve az ott élő magyaroknak nem kell részt venni.

Nem csodálkoznék, ha nem szavazná meg tehát az indítványt, ezért nem is rajta múlik."

Ami tehát a matematikát illeti: a szociáldemokratáknak a szövetségeseikkel és a kisebbségi frakció 18 tagjának egy részével együtt megvan a szükséges 233 voks - elméletileg.

Ha megbuktatják a kormányt, az a koronavírus ügyében is komoly nehézséget okozhat Pászkán Zsolt szerint, ugyanis nem lehet majd kormánydöntés-erejű rendeleteket alkotni, a parlamentre kell utalnia magát a döntéshozatalnak, igaz, "a kormány eddig is tehetetlenkedett" a kérdésben. Bukás esetén az államfő tartani fog egy "ledorognoló beszédet", amelyben a "vörös pestist" teszi felelőssé, utána konzultál a pártokkal, ami végén kiderül, ki mit javasol.

Az viszont biztos, hogy szeptember végén önkormányzati választásnak, az év végén parlamenti választásoknak kellene következni - emlékeztetett a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Tovább drágult sokak kedvenc élelmiszere

Tovább drágult sokak kedvenc élelmiszere

2024 májusában a kakaó és a csokoládépor fogyasztói ára az Európai Unióban mintegy 6,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, az árnövekedés üteme azonban már láthatóan lassul. A rendkívüli drágulás hátterében több tényező áll, amelyek közül néhány már hosszabb ideje befolyásolja a piacot - derült ki az Eurostat friss adataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×