eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én.
Nyitókép: Jurij Kocsetkov

Nagy választási dömping lesz Oroszországban

Oroszország 41 régiója három nap alatt fogja lebonyolítani az ősszel esedékes választásokat a parlament által a héten megszavazott törvénymódosítás értelmében - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz Központi Választás Bizottság elnöke Moszkvában.

A választásokat szeptember 11-13. között fogják megtartani. Idén Oroszország 85 régiójából 83-ban fognak helyhatósági választásokat tartani, emellett 18 kormányzói posztról is döntenek, és 4 helyen tartanak pótválasztást a szövetségi parlament alsóházába.

A nyenyec és hanti-manysi autonómiában a helyi törvényhozás képviselőiről fognak szavazni.

Országos szinten összesen 77 ezer mandátum sorsa fog eldőlni.

A voksolás fő napja szeptember 13., vasárnap lesz, ezen a napon szavazhatnak majd abban a 42 régióban, ahol a választás egynapos lesz.

Idén a járványveszély miatt Oroszországban egyhetesre húzták szét az alkotmánymódosítás ügyében megtartott országos szavazást. Pamfilova szerint az eljárás széles közben tetszést aratott.

A szavazatokat a központi és a regionális választási bizottságok döntése alapján nemcsak a helyi kerületi választóhelyiségekben, de más, erre a célra kialakított és felszerelt helyeken is le lehet majd adni.

Ellenzéki pártok aggályaiknak adtak hangot a választások széthúzása miatt.

Ez szerintük pótlólagos lehetőségeket biztosít az eredmények manipulálására, továbbá a káder- és pénzhiány miatt megnehezíti számukra a szavazás megfigyelését.

Pamfilova kifejezte meggyőződését, hogy a választási rendszer és a műszaki feltételek lehetővé teszik az előrehozott választások - a szeptember 11-én és 12-én megejtendő politikai akaratnyilvánítás - átláthatóságát. Közölte, hogy "gyakorlatilag az összes régióban" biztosítva lesz a videomegfigyelés, és ígéretet tett az ellenőrzés megszigorítására. Javasolta még, hogy a jelöltek és a pártok bővítsék ki megfigyelőik listáját.

Oroszországban eddig rendszerint szeptember második vasárnapján tartották a különböző választásokat, a szövetségi parlamenti választásokat pedig a harmadikon. Pamfilova úgy vélekedett, hogy a megváltozott körülmények miatt hosszú időre "el kell felejteni" a normális választásokat.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×