eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Egészségügyi dolgozó egy utas testhőmérsékletét méri az ausztriai Gries am Brenner település és az osztrák-olasz határ közötti parkolóban 2020. március 10-én. Az osztrák határon az Olaszországból érkező járműveket szúrópróbaszerűen ellenőrzik a koronavírus-járvány terjedése miatt. Olaszországban eddig 463 ember halt meg a járvány következtében.
Nyitókép: MTI/EPA/Jan Hetfleisch

Egyre fiatalabbak az olasz fertőzöttek

A halottak számát továbbra sem sikerült nullára csökkenteni, miközben a regisztrált fertőzöttek száma több mint tíz napja fokozatosan emelkedik az olasz egészségügyi minisztérium adatai szerint

Tíz beteg veszítette életét az utóbbi huszonnégy órában a korábbi kilenc után. A halottak száma így elérte a 35 092-t. A halottak száma utoljára július 12-én volt napi tíz alatt, akkor kilencen hunytak el.

A regisztrált fertőzöttek száma 306-ra emelkedett az egy nappal korábbi 282-höz képest. Július 11-én kétszáz alatt volt az egy nap alatt diagnosztizált új betegek száma, azóta folyamatosan emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 12 404, a gyógyultaké elérte a 197 842-t. A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 245 338-t. Kórházban 713 beteget kezelnek, negyvenkilencet intenzív osztályon.

Az utóbbi huszonnégy órában emelkedett az intenzíven tartózkodók száma, de húsz tartományból kilencben nincsen Covid-19 beteg lélegeztetőgépen.

Az egy nap alatt szűrt 306 új betegből nyolcvankettőt a gócpontként ismert Lombardiában regisztráltak, ötvenötöt Emilia Romagnában, huszonhatot Lazio és huszonkettőt Veneto tartományban. A Nápoly körüli Campania régióban július 15. és július 21. között hatvan új beteget szűrtek, az egy héttel korábbi huszonnyolchoz képest. Campaniában jobban emelkedett a fertőzöttek száma mint az összes többi dél-olaszországi tartományban együttesen.

A tíz milliós Lombardiában február óta 1,2 millió vírustesztet végeztek és több mint 95 ezer beteget szűrtek, a kevesebb mint öt milliós Venetóban 1,3 millió tesztből több mint 19 ezer bizonyult pozitívnak, a kevesebb mint hat milliós Campaniában több mint 316 ezer volt eddig a tesztelések száma és kevesebb mint ötezer beteget szűrtek.

Az egészségügyi hatóságok adatai szerint miközben a járvány kezdeti időszakában a betegek életkor átlaga hatvan év felett volt, most az új fertőzöttek életkora 43 évre süllyedt. Orvosi vélemények szerint ez azt mutatja, hogy

az idősebbek óvatosabbakká váltak, a fiatalok pedig nem tartják be az óvintézkedéseket.

Stefano Vella járványorvos, a római katolikus orvosi egyetem kutatója, úgy nyilatkozott, a hatóságok nem fogják még egyszer leállítani az országot, mivel ezt a gazdaság nem bírja el. "Ez azonban nem azt jelenti, hogy a járványnak vége. Az olaszok legyenek okosak: nem kell lemondani a nyaralásról, de ostobaság lemondani a védekezésről, továbbra is viseljünk szájmaszkot, tartsuk be a biztonsági távolságot, és mossunk kezet" - mondta az orvosprofesszor.

Az olasz kormány egyenlőre nem hosszabbította meg a július 31-én lejáró veszélyhelyzetet, amelyet korábbi bejelentések szerint október végéig akar fenntartani.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×