eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Ruptly/YouTube

Lángba borult a nantes-i székesegyház egy része - videó

Hatvan tűzoltó érkezett a helyszínre szombat reggel. Egyelőre nem tudni, mitől gyulladt ki a nagytemplom. Sokan egyből a Notre-Dame kiégésének tanulságait emlegetik, de 2015-ben már égett egy templom Nantes-ban is.

Tűz ütött ki a nyugat-franciaországi Nantes székesegyházának belsejében szombaton - közölték helyi tűzoltók.

A helyszínre hatvan tűzoltót vezényeltek. A legfrissebb hírek szerint sikerült lokalizálni a tüzet.

A polgármesteri hivatal egy tisztviselője, aki neve elhallgatását kérte, elmondta, hogy a Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban reggel csaptak fel a lángok, 7.44-kor érkezett a riasztás, háromnegyed óra alatt sikerült füstté szelídíteni a tüzet. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta, de a francia sajtó nem zárja ki a szándékos gyújtogatást.

A francia állami televízió felvételén az volt látható, hogy füst gomolyog a XV. századi gótikus épület homlokzatán, a két torony között, a rózsaablakon át.

Az Index összefoglalója szerint François Renaud, az egyházmegye egyik képviselője azt mondta, hogy az első vizsgálatok eredményei

egyszerre három helyen keletkezett a tűzre utalnak.

A katedrális orgonája gyulladt ki, illetve az oltár jobb és bal oldalánál, és a XVII. századi haralmas orgona minden bizonnyal teljesen megsemmisült. A templom több, XVI. századi üvegablaka is megsemmisült.

A katedrális környékét a rendőrség lezárta, több mint 100 rendőr biztosítja a területet. A város polgármestere, Johanna Rolland a helyszínen köszönetet mondott a tűzoltóknak, egyben mérhetetlen szomorúságáról beszélt. Jean Castex miniszterelnök a hírek szerint a helyszínre siet. Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren azt írta, hogy a Notre-Dame után egy újabb katedrális áll lángokban. Támogatásáról biztosította a tűzoltókat, "akik minden kockázatot vállalnak, hogy megmentsék ezt a gótikus drágakövet a hercegek városában."

A székesegyházban 1972-ben komoly tűz volt. Tizenhárom évi restaurálás után 1985-ben adták át a felújított épületet.

A Péter és Pál apostolról elnevezett székesegyház építése 1434-ben kezdődött, de végül csak 1891-ben szentelték fel.

2015-ben a nantes-i Szent Donát-bazilika gyulladt ki.

A tüzet feltehetően a tetőn dolgozó munkások okozták. Órákba telt, amíg sikerült megfékezni a lángokat.

A mostani eset felidézi azt is, hogy tavaly a párizsi Notre Dame-székesegyháznak - a francia főváros egyik jelképének - tetőzetét rombolta le tűz, és leomlott az épület huszártornya is. A történtek azzal fenyegettek, hogy az egész épület is romba dől.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×