eur:
394.92
usd:
367.53
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart a Szabadkán a párt székházában 2020. június 21-én, a szerbiai parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választás napján. A VMSZ-nek az előzetes választási eredmények alapján a parlamentben várhatóan 9 mandátuma lesz. Pásztor István mögött Pásztor Bálint (b3), a VMSZ alelnöke és listavezetője, Kovács Elvira (j) alelnök és Juhász Bálint (j2), a Prosperitáti Alapítvány ügyvezetője.
Nyitókép: MTI/Molnár Edvárd

Megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások Szerbiában

Aleksandar Vucic szerb elnök kedden azokkal a pártokkal kezdett tárgyalásokat, amelyek a június 21-i választáson bejutottak a belgrádi törvényhozásba, amelyben a Vajdasági Magyar Szövetség 9 mandátumhoz jut.

Megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat Aleksandar Vucic szerb elnök kedden azokkal a pártokkal, amelyek a június 21-i választáson bejutottak a belgrádi törvényhozásba.

Az államfő először a nemzeti kisebbségek pártjaival ül tárgyalóasztalhoz, hogy a lehetséges koalíciókról, illetve a tervekről egyeztessen. Kedden az Albán Demokratikus Alternatíva nevű párt jelöltjeivel tárgyalt - a lista 3 mandátumot szerzett a 250 fős törvényhozásban -, és a tervek szerint a bosnyák SDA Szandzsák nevű párt (3 mandátum) vezetőjével is konzultált volna, ám a pártelnök nem kívánt Aleksandar Vuciccsal beszélni.

Szerdán az államfő a Vajdasági Magyar Szövetség (9 mandátum), valamint a bosnyák Igazság és Megbékélés Pártjának (4 mandátum) vezetőivel ül tárgyalóasztalhoz, péntektől pedig a szerb pártokkal folytat megbeszélést. Pénteken Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó Győzelem Szerbiának elnevezésű listájának (11 mandátum) vezetőivel tárgyal, hétfőn az Ivica Dacic vezette Szerbiai Szocialista Párttal (32 mandátum), végül a saját maga irányította Szerb Haladó Párttal (188 mandátum) konzultál.

A választás éjszakáján a győzelmet ünneplő Aleksandar Vucic még arról beszélt, hogy minden bejutó párttal partnerségre kíván lépni, de

úgy tűnik, az egyik bosnyák kisebbségi párt már biztosan az ellenzékhez fog tartozni.

A szerbiai jogszabályok szerint a parlament alakuló ülését a választások hivatalos és végleges eredményeinek kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani. A végleges eredményeket július 5-én hozták nyilvánosságra, így legkésőbb augusztus 4-ig meg kell alakulnia a törvényhozásnak. Ezt követően 90 nap áll rendelkezésre a kormányalakításra, ám Aleksandar Vucic szerint az új kormány már augusztus végén feláll.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×