eur:
393.1
usd:
363.24
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkban a parlament ülésén Bécsben a koronavírus-járvány idején, 2020. április 22-én.
Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Ausztria újabb könnyítéseket vezet be

Tovább csökkent Sebastian Kurz kancellár szerint a koronavírus jelentette kockázat, ezért több lépcsőben lazítanak az eddigi korlátozásokon.

Az egyik fontos lépés, hogy július 1-jétől már nem kötelező a maszk viselése a vendéglátásban és az idegenforgalomban, mostantól csak ajánlott a használata, és szintén a jövő héttől már százfős rendezvények, például esküvők is megtarthatók, valamint a vendéglátóhelyek már reggeli hat óra előtt is kinyithatnak.

"Kérem, azért nem dobják ki a maszkokat, még szükségünk lehet rájuk"

– figyelmeztetett a kancellár, és bejelentette, hogy új tesztelési módszert vezetnek be a jövő héttől, a gócpontokra fókuszálnak, hogy ne történhessen olyan veszélyhelyzet, mint Németországban, a güterslohi húsüzemben. Az intézkedésekre további 390 millió eurót különítenek el.

Ausztriában jelenleg 474 fertőzöttet tartanak nyilván, de a kancellár szerint éppen ezért kell még nagyobb figyelem, hogy a fertőzések csak helyi szinten fordulhassanak elő.

Július elsejétől a kisebb éjszakai klubok is kinyithatnak, és a sportolásnak is szabad utat engednek

– nemcsak a szabadban, hanem zárt térben is. Természetesen a megszokott higiéniai és járványügyi szabályok betartásával. Ugyanakkor továbbra is rögzíteni kell a vendégek, résztvevők listáját, mert ez segíthet egy esetleges fertőzés esetén a kontaktkutatásban, de az adatszolgáltatás önkéntes lesz.

A jelenlegi tervek szerint

csak szeptembertől lehet közönség előtt sporteseményeket és koncerteket rendezni,

szabadtéren legfeljebb 10 ezer, zárt helyen ötezer néző lehet majd, de mindenki csak oda ülhet, ahová a jegye szól, és távolságot kell majd tartania. Addig viszont teremben legfeljebb 250, szabadtéren 500 vendéget lehet fogadni, ez augusztustól 500-ra és 750-re emelkedne.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×