eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Brooklyn egyik kórháza mellett felállított ideiglenes halottasházba szállítják a koronavírus-járványban elhunyt emberek holttestét 2020. április 21-én. New York a koronavírus-járvány gócpontja az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Megint kiderült egy fontos részlet a koronavírusról

A gyulladás és a trombózis biomarkerei jelezhetik a kritikus állapotban lévő Covid-19 betegek várható halálát.

Április 28-ig bezárólag az Egyesült Államokban csaknem 1 millió betegnél igazolták a SARS-CoV-2 által okozott betegséget. A legfertőzöttebb New York államban 295 ezer, New York városában pedig 160 ezer esetet igazoltak, akik közül 40 ezren szorultak kórházi ellátásra.

A Covid-19-ben szenvedők 5-20 százalékánál alakul ki kritikus állapot,

legfőképpen akut respiratorikus distressz szindróma – idézi az Orvostovábbképző Szemle a Columbia Egyetem tüdőgyógyásza és munkatársai vizsgálati adatait, amelyet a The Lancet tudományos folyóirat online kiadásában jelentettek meg.

A kutatók 1150 korházban fekvő koronavírus fertőzött beteg adatait elemezték. A kritikus állapotban lévő betegek több mint háromnegyedénél lélegeztetőgépet, és csaknem egyharmadánál vesedialízist kellett végezni.

Az 1150 fő közül kritikus állapota miatt 257 beteg (22 százalék) kapott intenzív ellátást, és az ő adataikat vették górcső alá. Átlagos életkoruk 62 év volt (51-72), 171 beteg (67 százalék) volt férfi. 212 betegnek (82 százalék) volt legalább egy krónikus betegsége, jellemzően magas vérnyomás (63 százalék), diabetes (36 százalék), valamint küdött elhízással (46 százalék). Április 28-ig 101 beteg (39 százalék) halt meg, és 94 beteg (37 százalék) szorult továbbra is kórházi kezelésre. 203 beteget (79 százalék) kellett invazív módon, átlagosan 18 napig (9-28) géppel lélegeztetni, közülük 84 (41 százalék) elhalálozott.

Mint írják,

a mesterséges lélegeztetést igénylő betegek rossz prognózisáról már sokan beszámoltak,

többek között május 15-én a National Health Service angol, welszi, észak-írországi intenzív osztályai. Az ő beszámolójukban szereplő 11 292 Covid-19-ben szenvedő betegnél alakult ki kritikus állapot, 4855 beteget lélegeztetni kellett, de a gépi lélegeztetésben részesült betegek mintegy fele a kritikus állapot kialakulása utáni 30 napon belül elhunyt.

A New York-i vizsgálatban a betegek átlagosan 18 napig voltak lélegeztetőgépen, ez egyezik az olaszországi adatokkal, de hosszabb, mint az az idő, melyet Washington állam betegei töltöttek a lélegeztetőn.

A biomarkerek fontossága

A kutatók a gyulladás és a trombózis szerepéről igyekeztek információt szerezni, és azt állapították meg, hogy az ezeket jelző markerek 10–10 százalékos emelkedésével mintegy 10 százalékkal növekszik a halálozás kockázata. Megjegyezték, a fertőzés kimenetelét súlyosbító tényezők felismerése, két okból is különösen fontos. Először is, mert bizonyítják, hogy a szisztémás gyulladás aktivációja és az endotheliális-vaszkuláris károsodás

kulcsszerepet játszik a szervi károsodásokban.

Másodszor felvetik további klinikai vizsgálatokat szükségességét.

A szerzők rámutattak, hogy a betegek között többségben voltak az etnikai kisebbségek. A kritikus állapotban lévők 62 százaléka hispán vagy latino volt, 19 százalék fekete, 32 százaléka fehér és 3 százaléka ázsiai volt. A halálozás sok, a fertőzés kezdetekor már meglévő faktortól függ, többek között az életkortól, a krónikus szívbetegségtől és a krónikus tüdőbetegségtől.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×